Готов е устройственият план за националната детска болница

До края на 2023 г. се очаква да започне проектирането на болничния комплекс

Янка Петкова 22 май 2023 в 12:25 714 0

пресконференция

Снимка БГНЕС/Гергана Йорданова

д-р Асен Меджидиев и арх. Иван Шишков

Готов е подробният устройствен план за Националната педиатрична болница. Теренът ще обединява болничен комплекс, хотел за родителите на пациентите, рехабилитационен център, търговски център и подземни паркинги.

Това съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев на пресконференция.

Към днешна дата е разписана заповедта за одобряване на подробен устройствен план. В рамките на парцела имаше два частни имота, водихме разговори за транслиране на имотите и подписахме предварителни договори със собствениците. Теренът е в климатично добра територия, има минерална вода, има изпълнено озеленяване и достатъчно голяма част за строителство на болничния комплекс, без да се правят компромиси при проектирането, съобщи министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков.

Около 25 клинични структури ще включва Националната детска болница. Предстои да започне обучение на медицински персонал, за нуждите им: медицински сестри, здравни асистенти и детегледачи. Има интерес и от страна на лекарите. "Прогнозите са в обозримо бъдеще да има достатъчно персонал", съобщи д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

Устройствен план, Национална детска болница

Той посочи и какви нови структури ще бъдат включени в болничният комплекс - профилирано детско спешно отделение; клиника за палиативно лечение на деца; научно изследователски център по педиатрия; симулационен център за обучение на медиците и трансплантационен център. Планира се детската секция на Националната кардиологична болница и онкохематологичният център към ИСУЛ да бъдат част от болницата.

До края на месец май ще бъдат определени експертите от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), с които бе сключен договор за анализ на нуждите в детското здравеопазване, каза проф. Елена Пенева, изп. директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

Анализът ще бъде извършен безвъзмездно и ще послужи за цялостно планиране на детските здравни здравни. Ще предложат индикативно структура, която ще се уточни с екип от педиатри, след което ще се прецени на какво експертно ниво е необходимо да ни подпомогнат при създаването на заданието, проектирането на детската болница и осигуряването на персонал. Максималният заложен срок е 6 месеца, но имаме уверението от ЕИБ, че анализът ще бъде изготвен по-скоро, обясни Пенева.

Според прогнозите проектирането на комплекса трябва да започне до края на годината.

Министър Меджидиев съобщи още, че държавата се включва с участие в детската болница в Бургас. С нея, с изграждането национална педиатрична болница и на детския комплекс към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, затваряме целия цикъл на майчино и детско здравеопазване у нас, обобщи министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша