Екипът на проф. Владов от ВМА присади черен дроб на 52-годишен мъж

Янка Петкова 21 май 2021 в 12:53 1806 0

Снимка ВМА

Чернодробна трансплантация на 52-годишен мъж извършиха лекарите от ВМА в ранните часове на 21 май 2021 г., съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Реципиентът е 52-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж от Велико Търново.

В късния следобед на 20 май експлантационният екип, ръководен от доцент Ивелин Такоров е отпътувал с военния самолет „Спартан” до Велико Търново, където се е намирал донорът.

Екипът на доц Такоров, снимка: ВМА

Донор е 70-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив, а донорската ситуация е реализирана благодарение на екипната работа на лекарите от областната болница във Велико Търново с координатори д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.

Проф. Никола Владов, снимка: ВМА

"5-часовата интервенция започна късно снощи и продължи до 03:00 часа тази сутрин. Операцията премина добре, с кратко исхемично време. Екипът беше много нахъсан за работа – това е първата трансплантация, която правим за тази година. Пациентът се намира в добро състояние", коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“  и ВМА благодарят на близките на починалия мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството.

Реализацията на донорската ситуация стана с помощта на екипа на Военновъздушните сили и на Министерството на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков