Дерматолог: Грешка е да се използват продукти за бързо почерняване

Полезен трик е да се проверява UV индексът в приложенията за времето. При ниски стойности може да не се използва слънцезащита, казва д-р Маргарита Къчева

OFFNews 24 юли 2023 в 10:30 1630 0

плаж

Снимка Pixabay

Плаж

Жестоко ще съжаляваме след време, ако използваме продукти за бързо почерняване. Да, кожата изглежда сияйна докато сме на 20-30-40 години, но след това нещата не са такива. Отразява се в преждевременното сбръчкване, пигментации, побеляване на кожата, неравномерен равномерен тен.

Това каза по Euronews Bulgaria дерматологът д-р Маргарита Къчева. Тя напомня, че фотозащитата е задължителна част от рутинната грижа за кожата през летния сезон.

Много от нашите пациенти идват при нас с дефицит на витамин Д, като казват, че не могат да използват слънцезащита, защото са с дефицит. Но 10-15 минути преди 10 ч. и след 17 ч. са абсолютно достатъчни за нужния ни синтез на витамин Д. През другото време трябва да използваме слънцезащита, казва дерматологът.

Опасностите пред бялата кожа

По думите на лекарката по-белите хора нямат естествен щит срещу слънцето, защото кожата им не секретира пигмент. "Те са уязвими и високият фактор на фотозащита няма как да се пропусне. От 30 до 50-ти фактор, а вече има и фактор 100 в някои слънцезащити", обяснява тя.

Полезен трик е зрителите да проверяват UV индекса в деня, в който ще се излагат на слънце. В приложенията за времето на телефона вече това се показва за всеки ден. Индексите са от 0 до 10, като, ако в деня този индекс показва ниски стойности можем и да не слагаме слънцезащита, но, ако са средни или високи, то това е задължително. Използването на 30-ти фактор за слънцезащита е минимумът който се използва през летния сезон.

Биопродукти?

Няма определение за биопродукт. Много фирми рекламират продуктите си като био, но тук не знаем каква е регулацията. Не съм критична към пациентите ми, които са обладани от тази идея, но може и да е опасно, защото тези продукти правят много по-често алергични реакции и изграждаме синдром на нетолерантна кожа от тях след това, и после нищо не можем да нанесем на кожата си. Не препоръчвам да си приготвяме кремове вкъщи, казва лекарката.

Защита за най-малките

Ако имаме лятно бебе не е добре да нанасяме слънцезащита до 6-тия месец. Много рано сутрин и много късно следобяд може да се ходи с бебета на плаж. "Има фирми, които създадоха продукти за тази възраст, но нито една от Асоциациите по дерматология не препоръчва да се нанасят продукти на децата на такава възраст", категорична е д-р Къчева.

Грижа след изгаряне

След изгаряне на плажа е добре да положим на кожата нещо студено. Добре е да имаме хидрокортизонов крем, който да се справи с възпалението. Едно време са слагали кисело мляко, но в съвремието има далеч по-добри варианти. Не е добре да слагаме хранителни продукти върху тялото си.

Чувствителност към слънцето

Слънчевите алергии зачествяват и са с все по-разнообразни прояви. Единият вариант е пъпчици, които щипят и парят. Веднъж отключени слънчеви алергии веднъж се проявяват по-тежко с всяка следваща година. Хората, които са чувствителни към слънцето трябва да имат антихистаминови таблетки и кортизонов крем. Това е лечението. По отношение на профилактиката – не излагане на слънце в активния пояс и закалявания, които се правят през пролетта в дерматологични клиники.

Ухапванията са нещо, което може да провали почивката също. Репелентите не са препоръчителни за деца до 2 г. възраст. На тях може да се слагат гривни или да се напръска с репелент около количката. Внимавайте и с репелентите, които са с биосъставки, предупреждава д-р Маргарита Къчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки