Депутатите приеха законови промени за по-добра проследимост на лекарствата

OFFNews 14 февруари 2024 в 13:39 905 0

магистър-фармацевт

Снимка Getty Images

Аптека

Парламентът прие окончателно промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се цели да се повиши проследимостта на наличните количества лекарства и да се ограничи на незаконният им износ.

С промените се предвижда Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да осигурява свързаност на националния идентификационен номер на лекарството с кода на продукта в Позитивния лекарствен списък (списък на медикаментите, заплащани от Касата).

В шестмесечен срок трябва да бъдат синхронизирани електронните системи на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, Националната здравноосигурителна каса, Българската организация за верификацията на лекарствата, притежателите на разрешение за търговия на едро и дребно с лекарствени продукти, болниците, центровете и хосписите. Целта на дигиталната синхронизация е да се осигури съвместимост и свързаност между системати, за да може автоматично да се обменят данни в реално време.

Притежателят на разрешение за употреба или на удостоверение за регистрация на лекарствен продукт се задължават да предоставят на ИАЛ информация за кода на продукта в срок до 14 дни от публикуването на медикамента в Позитивния лекарствен списък. В същия срок трябва да бъде предоставена информация и при промяна в обстоятелствата.

Лекарствата, за чийто код няма предоставена информация на ИАЛ в посочения срок, няма да бъдат заплащани от Здравната каса. Агенцията по лекарствата предоставя информация за медикаментите на НЗОК и МЗ всяка седмица.

Лекарствените продукти, които не са верифицирани и отписани от системата, също няма да бъдат заплащани от Касата. Изискванията влизат в сила шест месеца след обнародването на промените в закона.

С друго решение народните представители задължиха министъра на здравеопазването до 30 дни да внесе в парламента план за ускорено изграждане на Националната многопрофилна детска болница. Освен това той ще трябва да предоставя ежемесечни отчети за напредъка по проекта. Ще бъде създадена и интернет страница, където ще се публикува пълната информация, свързана с изграждането на болницата. 

По време на изказванията Гроздан Караджов от "Има такъв народ" обяви, че с това решение народните представители нарушават Конституцията, тъй като на парламента се вменяват функции на изпълнителната власт. Все пак предложението с вносители от ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ беше прието единодушно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша