245 лв. за гипс и 117 лв. за промивка на стомаха: Какви са цените на медицинските услуги по морето

Ако човек е здравноосигурен, има право на безплатна спешна помощ

OFFNews 24 юли 2023 в 12:33 2298 0

преглед

Снимка Pixabay

Медицински преглед

Поставяне на гипс за 245 лв., промивка на стомаха - 117лв., нощен преглед от лекар – 185 лв., обработка на рана – 20-30 лв. - това са някои от цените на медицинските услуги в черноморските ни курорти.

Добре е хората да знаят, че спешната помощ е гарантирана и безплатна, макар че има нюанси, които са малко известни. Всяко лечебно заведение трябва да може оказва необходимия обем спешна медицинска помощ, включително и през амбулаториите - независимо дали са частни или имат договор с НЗОК. Ако пациентът е здравноосигурен, има право на безплатна спешна помощ, коментира по bTV директорът на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев".

Той посочи, че според нормативната база всеки хотел трябва да информира за най-близкото здравно заведение, което има договор с Касата и да има ценоразпис на медицинските услуги.

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков разликата в цените се дължи на разликата в качеството на медицинската услуга:

Бих направил една аналогия: отивате на море и трябва да се храните в стол. Вие обаче предпочитате луксозен ресторант и там цената е значително по-висока, така е в общи линии със здравната услуга", заключи той.

Доц. Спасков призна, че има разлика в цените за българи и чужденци. Според него тя се дължи на това, че на чуждите туристи лечението се възстановява от здравните им фондове, което позволява на българските здравни заведения да поставят по-висока цена.

Специалистите бяха категорични, че екипите на спешна помощ по морето са недостатъчно и че липсва гъвкавост в осигуряването им през активния сезон. Според тях при добри условия на заплащане медици от болници от страната биха се включили, за да подпомогнат здравните грижи за почиващите по Черноморието.

Д-р Здравков коментира и ситуацията с линейките по курортите, цитирайки наредба, според която концесионерите на плажовете са дължни да осигурят линейка и реанимационен екип, както и да поемат заплащането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша