Принцесата на Швеция на 40, разказва за борбата с анорексията и дислексията

OFFNews 14 юли 2017 в 11:18 62768 1

Шведската принцеса Виктория празнува днес своя 40-ти рожден ден. В навечерието на юбилея си кралската особа даде няколко интервюта, в които разказа и за това как преди години се е борила с ментални проблеми, анорексия и дислексия.

Интервютата й идват след серията изповеди на британските принцове Уилям и Хари, които разкриха, че са търсили терапия, за да се преборят със стреса след смъртта на майка си лейди Даяна и отговорностите като членове на кралското семейство.

Пред шведската телевизия SVT престолонаследничката разкрива как е преодоляла хранително разстройство, от което страдала в тийнейджърските си години. То се отключило, когато навършила 18 години и поела официалните си задължения като част от кралската фамилия, което я поставило под светлините на прожекторите. Исках от себе си твърде много, повече отколкото беше реалистично, казва тя. Заради борбата с анорексията принцесата трябвало да отложи следването си в университет. Заминала на терапия в САЩ, където се научила да облича чувствата в думи, да си налага граници и да не се пресира твърде много.

Все още обаче не била преодоляла тревожността си при публични прояви. Но с различни способи се научила как да го владее. 

Принцесата страдала  и от дислексия, заради което в училище й се подигравали. Дислексията е състояние, при която хората изпитват трудност при четене и разбиране на прочетеното и бъркат някои букви с други. Известно е, че с дислексия е й бащата на принцеса Виктория - настоящият крал на Швеция Карл XVI Густав. "Мислех се за глупава и изостанала", споделя днес тя.

Въпреки всичко принцесата не свързва проблемите си със съдбата си на кралска особа. Тя смята, че могат да се намерят безброй причини някой да се чувства зле. 

Виктория изрази и опасения за душевното здраве на младите хора днес заради "всички перфектни снимки, качвани с социалните мрежи". Идеята, че всичко трябва да изглежда лъскаво и перфектно, трупа напрежение у младите хора, посочва принцесата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови