Естествената сладост на стевията се получава от съединения, наречени стевизоиди. Те имат антихиперинтензивни, противовъзпалителни, противотуморни, диуретични и имуномодулиращи свойства. Стевията не съдържа калории и не руши зъбите. Учените обаче откриха още едно нейно преимущество.
В изследване, публикувано в списание BMC Complementary and Alternative Medicine експерти от Армения са наблюдавали механизма на действие на липопротеина suprol и открили, че той може да модулира важни сигнални пътища и да оказва положително влияние върху диабет тип 2, чрез процес наречен „окисление на адреналина“.
Адреналинът е хормон, който участва в синтеза на глюкозата и последващото й освобождаване от черния дроб. Окислението на адреналина води до образуване на адренохром, съединение, което снижава нивото на глюкоза в кръвта. Учените предполагат, че антидиабетичната активност на листата от стевия, обуславя способността на липопротеина suprol да окислява адреналина, който в крайна сметка води до понижаване на кръвната захар.
Макар че стевията е 30 пъти по-сладка от захарта, тя не повишава нивото на кръвната захар, затова се се приема за отличен заместител на захарта при диабетиците.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
опетков
Центърът на София опустява, а вечер ''Витошка'' е като главната на Китен през лятото
Diogen
Инцидент с хеликоптер от конвоя на иранския президент Ебрахим Раиси, търсят оцелели
случайно прочетох
Асен Василев: Чух в пряк текст, че планът е Борисов да стане президент, а Пеевски - премиер
Diogen
Тръмп обеща да отмени ограниченията за носене на оръжие