5 необходими за здравето на жената витамина

OFFNews 13 февруари 2023 в 10:47 3571 0

vitamins
витамини и минерали

Набавянето на всички витамини и минерали, от които една жена се нуждае ежедневно може да бъде трудно, предвид натоварения и забързан начин на живот, стреса…Нещо, което е много важно ако жената прави опити да забременее или е бременна. Това е изключително деликатен период в нейния живот и всички необходими микро – и макронутринети са от ключово значение не само за нея, но и за здравето на бебето. Разбира се, ако приемате мултивитамини, няма причина да ги спирате, ако се храните пълноцено, чисто и с качествена храна – продължавайте, но сега е моментът да включите и приема на пренатални витамини.

С какво са по-различни? На първо място това са витамини, разработени от експерти, и са фокусирани върху това, не само да запълнят всички липси в тялото на жената. Качественият пренатален витамин гарантира, че получавате всички хранителни вещества, необходими за правилното развитие на плода и лекото протичане на бременността.
А истината е, че колкото и здрави да сте, храната сама по себе си не осигурява всички витамини, необходими за растежа и развитието на бебето.
И така, кои са най-необходимите и важни витамини, които да взимате?

Метилфолат

Чували сте за важната роля на фолиевата киселина и фолата за репродуктивното здраве и бременността. Фолатът е форма на витамин В9 който естествено се среща в храните, докато фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин В9. Тъй като фолиевата киселина не се метаболизира достатъчно от някои хора, за оптимално усвояване на фолатите, формулата на OvaBoost е обогатена с метилфолат, форма със значително по-висока бионаличност в сравнение със синтетичната фолиева киселина.

Колкото е възможно повече холин

Този по-малко известен витамин B е също толкова важен, колкото фолиевата киселина за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, а все повече научна литература подкрепя основната му роля в развитието на плода.

Цинк

Цинкът е необходим за над 300 основни функции в тялото. По време на бременност е важен за изграждането на клетките на бебето, поддържайки имунната система и намалявайки лошите резултати при майката.

Йод

Нуждата от това основно хранително вещество за растежа и развитието на плода нараства с над 45% по време на бременността. Необходим е за производството на хормони на щитовидната жлеза на майката, които са необходими за нормалното развитие на мозъка на плода.

Витамин D

Препоръчителната дневна доза витамин D по време на бременност варира от 400IU до 2000IU. Важен е за развитието на костите на плода и здравето на майката. Адекватните нива са важен фактор за установяване на бременност. И все пак някои добавки отмятат това от списъка, като включват само 200 IU.

Комбинация от витамини от група В

Необходими са адекватни нива на витамин B, за да се изпълняват редица поддържащи роли по време на бременност. Приемани най-добре в комбинация с други витамини от групата B, тези витамини са известни с това, че подпомагат развитието на мозъка на плода, предотвратяват вродени сърдечни дефекти и лекуват молекулярни дефицити, които могат да причинят спонтанни аборти и вродени дефекти. От гледна точка на здравето на майката, витамини B повишават енергията, облекчават дискомфорта, свързан с крампи на краката, облекчават симптомите на гадене и повръщане.

Селен

Има все повече доказателства, които предполагат, че нивата на селен при майката влияят върху резултатите от бременността. По-специално, добавките могат да помогнат за предотвратяване на спонтанен аборт, преждевременно раждане, прееклампсия, гестационен диабет, следродилен тиреоидит и дефекти на невралната тръба, наред с други състояния.

Наред с това е препоръчително вашите витамини да съдържат желязо, магнезий, цинк, Пантотеновата киселина. Когато действат в синергия те подпомагат здравето както на бъдещата майка, така и на бебето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки