Наказанието на Антъни Иванов остана, топплувецът ни пропуска Париж 2024

OFFNews 28 юни 2023 в 19:07 1621 0

Антъни Иванов

Снимка Getty Images

Топплувецът ни се провали в обжалването

Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди дисциплинарното наказание лишаване от състезателни права за срок от 2 години на българския шампион по плуване Антъни Иванов, съобщиха от Българския олимпийски комитет.

Представителите на състезателя са уведомени за решението от 26.06.2023 г. До това се стигна след като атлетът обжалва решение на Дисциплинарната комисия към БОК пред спортния арбитраж.
Защитната стратегия, избрана от неговия представител в арбитражното производство, обаче го лиши от възможност реално да даде обяснение за своите действия и така хипотетично да получи намалено наказание, пише още в съобщението на БОК.

Въпреки, че от срока ще бъде приспаднато времето от първоначалното решение, Антъни Иванов все пак няма да бъде допуснат до редица квалификационни състезания, както и до Летните олимпийски игри 2024 г. в Париж.

Това се случва два дни преди Държавно първенство по плуване в София от 29 юни до 2 юли, което се явява квалификация за Игрите и за което Антъни Иванов е заявен като състезател в няколко дисциплини.

През октомври 2022 г. Дисциплинарната комисия към БОК постанови решение, с което състезателните права на Антъни Иванов бяха отнети за срок от 2 години. Причината - нарушена антидопингова процедура за предоставяне на местоположението от страна на спортиста, гарантираща възможността той да бъде тестван изненадващо. Иванов няколко пъти не е подал коректни данни и по този начин е възпрепятствал възможността да бъде осъществен антидопингов контрол. След като решението на Комисията стана ясно, плувецът започна обжалване в Спортния арбитражен съд в Лозана.

"Важно е да отбележим, че на спортистите е дадена специална защита пред Спортния арбитражен съд в Лозана, а именно пряко да участват в производството, както и да бъдат изслушвани. Целта е те да имат възможност да изложат тяхната гледна точка и евентуално да обосноват смекчаващи вината обстоятелства и в тази връзка хипотетично да получат и по-ниско наказание.

За съжаление, Антъни Иванов е получил изрични указания от своя представител г-н Градев да не отговаря на никакви въпроси и да не дава никакви обяснения. Не мога да гадая какво е мотивирало този отказ от активно участие в производство по обжалване, но изхода му е красноречив за целесъобразността им," коментира Теодора Златева, председател на Дисциплинарната комисия към БОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!