Внесоха промени в плана за управление на Пирин

OFFNews 22 ноември 2017 в 14:44 10960 3

Внесоха промени в плана за управление на Пирин

Снимка БГНЕС, архив

В Министерския съвет бяха внесени промени плана за управление на Национален парк "Пирин". 

Проектът е внесен от община Банско и е разгледан на заседание на Висшия експертен екологичен съвет при Министерство на околната среда и водите (ВЕЕС). Решението на ВЕЕС е проектът да се внесе за приемане в Министерски съвет, след отразяване на приети от съвета забележки.

С приемането на изменението ще се даде възможност на общината да изготви план за развитие на туристическата зона, включваща Ски зоната над града, която обхваща само 2 % от територията на парк "Пирин". Проектът за промяна на плана е в съответствие с решенията на Комитета за световното наследство, които допускат развитие на съоръжения за ски спорт в така наречената „буферна зона” на обекта на световното наследство-Пирин, съвпадаща по граници с Туристическата зона, за която се отнасят настоящите промени, се посочва в доклад на екоминистъра Нено Димов, внесен в Министерски съвет. 

Планът за развитие на Туристическата зона ще бъде подложен на Екологична оценка и на Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 зоната Пирин, като на базата на тези оценки всъщност ще се реши какви и колко въжени линии и писти е допустимо да се изградят.

В началото на седмицата екоминистърът Нено Димов обясни пред журналисти, че предстои да бъде направена промяна на концесионния договор с фирмата "Юлен", която поддържа пистите и съоръженията в Банско, като ще бъде включено второ съоръжение. Това също трябва да стане с решение на правителството.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

3

мгергов

23.11 2017 в 12:47

Хубаво е да се знае, че въпросните промени просто правят възможно да се подава проект, а после този проект подлежи на оценка и Овос, че и на съдебен контрол, така че няма какво да преувеличаваме.