Премахват безсрочната категоризация - хижите ще се доказват на всеки 5 г.

Александра Маркарян 22 март 2015 в 18:49 4402 2

Категорията на туристическите обекти вече няма да е безсрочна, каквато е сега, а 5-годишна.

Промяната е записана в проект за нова наредба на Министерството на туризма. Нейното пълно наименование е Наредба за изискванията към туристическите хижи, туристическите учебни центрове, туристическите спални и прилежащите към тях заведения за хранене и редът за определяне на категория, отказ, прекратяване и понижаване на определената им категория. Проектът е качен на на сайта на министерството, в категория "За обществено обсъждане".

МТ е определило 14-дневен срок за обществено обсъждане. След него постъпилите предложения ще бъдат обсъдени и обобщени, а наредбата ще бъде обнародвана в Държавен вестник, уточниха от министерството.

Друга промяна, предвидена в наредбата, е категоризацията да се извършва от Министерството на туризма в сътрудничество в Българския туристически съюз. В сега действащата наредба, която трябва да бъде отменена с обнародването на новата, е предвидено категоризацията да се извършва от агенцията по туризъм, чийто председател дава категорията и може да я понижи или отнеме. В проекта тази власт се дава в ръцете на министъра на туризма, а в сегашното правителство това е Николина Ангелкова.

Изискванията за всяка от категориите са описани подробно в приложение на проектонаредбата.

Пререгистрацията на туристическите обекти и преминаването от безсрочна към срочна категория ще става поетапно, съгласно заложения план за подновяване на категорията в Закона за туризма. В неговите преходни и заключителни разпоредби е разписано, че подновяването на категорията е извършено през 2014 г. за категоризираните през 2004 е 2005 г., тази година се подновяват категоризираните туристически обекти през 2006 и 2007 г., през 2016 г. са категоризираните през 2008 и 2009 г. Предвидено е подновяването на категоризацията да приключи през 2019 г.

На обектите, които в момента са категоризирани, няма да се налага да започват нова процедура, но тези, които подлежат на прекатегоризация във връзка с изтичане срока на действие на определената им категория, ще трябва да преминат през процедурата по новата Наредба, уточниха от МТ.

За некатегоризиран обект, в който се предоставят туристически услуги, законът предвижда санкция от 1000 до 10 000 лв. А при предоставяне на услуги, които не съответстват на изискванията за определената категория на обекта, размерът на санкциите е от 1000 до 3000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков