Защитата на Кристиан Николов издейства време за още факти за катастрофата с Милен Цветков

OFFNews 01 декември 2021 в 16:28 2202 2

Делото срещу Кристиан Николов, който причини смъртта на журналиста Милен Цветков при пътен инцидент, бе отложено и ще продължи на 20 декември, за да се изяснят обстоятелства и факти по случая. Самият Николов отказа да даде обяснения по случая.

"Има още допълнителни въпроси, пропуски в досъдебното производство, които е могло да се изчистят. В началото е било заявено, че Кристиан е използвал определени вещества и трябва да се установи доколко те имат отношение към наркотиците, открити в организма му. Това има отношение към крайния резултат от делото. Те са били заявени в досъдебното производство, но на тях не е било обърнато внимание, затова се налага да се допълва доказателственият материал в съда", каза единият от защитниците на Николов - адвокат Константин Симеонов, цитиран от БТА.

Досега е известно, че при произшествието, освен че е шофирал с по-висока от позволената скорост, Николов е бил под въздействието на наркотици. Той твърди, че е използвал специална паста, поръчана от чужбина, в която се съдържа непозволена съставка. Освен това употребявал чайове, за да се справи със стреса.

Адвокат Симеонов обясни, че българска фирма е внесла въпросната паста от Словения.

Идеята на фирмата била да поиска разрешение от БАБХ за дистрибуция на българския пазар. При получаване на пратката двама представители на фирмата били задържани и им били повдигнати обвинения за държане на вещества със съдържание на тетрахидроканабинол.

Експертиза показала, че в задържаните продукти имало завишено съдържание на веществото - над допустимите 0,2%. Вносът обаче не бил скришен и прокуратурата решила да прекрати производството, твърди адвокатът. И допълни, че по това дело имало и физико-химическа експертиза, а материалите от преписката вече са приложени към делото срещу Николов и, ако съдът прецени, може да използва част от тях, които смята за относими.

Магистратите одобриха искането на защитниците на Кристиан Николов да се провери дали Агенция "Митници" все още пази иззетите вещества по другото дело, въпреки че има задължение да ги унищожи. Също така на следващото заседание ще бъде разпитан управителят на българската фирма. Съдът обаче отхвърли искането да се поиска справка от фирмата-производител за съдържанието на продуктите й и дали то е било променяно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл