ВСС спря процедурата по избор на главен прокурор

OFFNews 06 юли 2023 в 10:54 1977 0

ВСС

Снимка Стоп кадър от заседанието на ВСС

Заседанието на кадровиците.

Единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет спря процедурата за избор на главен прокурор до приключване на производството на Конституционния съд, сезиран от Иван Гешев.

Точката бе изместена като първа в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Миналата седмица депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС призоваха съвета да спре процедурата в проект на декларация, която вчера бе подкрепена от парламентарната правна комисия.

Процедурата за избор на главен прокурор на мястото на отстранения Иван Гешев бе започната на 22 юни и още тогава мненията дали трябва да бъде стартирана бяха полюсни. Според правосъдния министър Атанас Славов и част от кадровиците тя не бива да започва, защото се очакват промени в Конституцията и защото ВСС е с изтекъл мандат. Освен това се очаква Конституционният съд, сезиран от Гешев, да се произнесе за последните поправки в НПК, с които мнозинството за избор и освобождаване на обвинител №1 бе намалено от 17 на 13 гласа. 

Всички, които взеха отношение по казуса днес, яха на мнение, че процедурата трябва да бъде стопирана. 

Цветинка Пашкунова от съдийската колегия обясни, че е в интерес на обществото да бъде спряна процедурата. Тя напомни, че в момента се обсъждат конституционни промени, свързани със структурата на ВСС и с правомощията на главния прокурор.

"Измененията, които се готвят и са свързани с компетентния орган да проведе процедурата, както и с правомощията на главния прокурор, са от съществено значение за предстоящия избор и ние не можем да не се съобразим", подчерта Пашкунова.

В същия дух се изказа и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, който обясни, че "искането на Иван Гешев е допуснато за разглеждане и има основания за спиране на тази процедура".

"Ние трябва да спрем процедурата само до произнасяне на Конституционния съд. За всичко останало, законодателни промени и предвиждани поправки в Конституцията, ние нямаме правно основание да се произнесем", заяви той.

Огнян Дамянов пък напомни думи на Любен Дилов-син, че животът му е минал с Лили Иванова и съдебната реформа.

"Ние сме набори и моят живот е също така. Никога не съм имал съмнение, че тази процедура следва да бъде спряна. Но от откриването на процедурата до днес имаме известно предозиране в обществото като се започне от министър-председателя, който я обяви за неадекватна, и се стига до днешната декларация на парламента, което както и да въртим и сучем, е форма на натиск над членовете на ВСС. Не знаех, че една процедура може да бъде адекватна или не", коментира Дамянов.

Според Атанаска Дишева при заявките за промени в Конституцията общественият интерес налага ВСС да се съобрази и с тези обстоятелства и отново постави въпроса за легитимността на този състав на ВСС.

"ВСС не се ползва с необходимото обществено доверие, колкото и да ми е неприятно да го кажа, защото аз също съм част от този съвет", коментира Дишева.

По думите й има основание да се спре процедурата до произнасянето на Конституционния съд по искането на Иван Гешев, а след това биха могли да бъдат обсъждани и други основания, ако бъдат внесени предложения за промени в основния закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки