ВАС върна за ново разглеждане делото срещу строежа на 'Струма' край Кресна

OFFNews 15 януари 2024 в 17:00 3585 0

АМ Струма

Снимка МРРБ

ВАС отмени определение на Административния съд София - град и върна делото срещу строежа на пътна връзка "Кресна" - част от автомагистрала "Струма", за ново разглеждане. С отмененото определение на АССГ е оставена без разглеждане жалба на Сдружение за дива природа "Балкани" срещу писмо на министъра на околната среда и водите и е прекратено делото.

Предмет на производството пред АССГ е писмо на екоминистъра до шефа на Агенция "Пътна инфраструктура", в което е потвърдено, че не се изисква процедура по екологична оценка (ЕО) и оценка за съответствие (ОС) за проекта за доизграждане на пътен възел "Кресна".

В писмото е посочено, че за инвестиционен проект "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на АМ "Струма" е проведена процедура по ОВОС, в рамките на която е извършена процедурата по ОС с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000 и процедурата е приключила с решение на министъра на околната среда и водите през 2017 г. С него се одобрява осъществяването на инвестиционния проект. Отбелязано е също, че влязлото в сила решение по ОВОС е достатъчно основание за одобряване на проекта за ПУП-ПП.

Върховните съдии обаче не споделят извода на АССГ, че писмото е само едно становище като етап от цялостната процедура по изготвяне и приемане на изменението на ПУП. Становището по ЕО е крайният завършващ акт на едно специално нормативно регламентирано производство. Аналогично на правния статус на решението по ОВОС и на решението по оценката за съвместимост (ОС) по смисъла на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), за които по силата на закона е предвидено самостоятелно съдебно обжалване.

Екологичната оценка също е предмет на специална нормативна уредба в Глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и в Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (НУРИЕОПП). Извършването на екологичната оценка е част от процедурата за изготвяне и одобряване на ПУП, като тя е част от устройствения план, съгласно чл. 125, ал. 6, изр. второ от ЗУТ. Правният ефект на становището по екологична оценка има характера на самостоятелно решение на административен орган, което рефлектира в правната сфера на възложителя, на лицата, чиито инвестиционни предложения са включени в изменението на плана, на засегнатата общественост, каквито в случая са жалбоподателите.

След като носи белезите на административен акт, становището по ЕО може да бъде предмет на съдебна проверка за законосъобразност по силата на чл. 120, ал. 2 от Конституцията на Република България.

По изложените съображения прекратителното определение следва да бъде отменено и делото да се върне за продължаване на съдопроизводствените действия, смята ВАС, а решението му е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки