ВАС спря изграждането на 'полегнали полицаи' по улиците

Върховните магистрати смятат, че са спазени принципите на обоснованост, откритост и съгласуване

Даниела Добрева 29 февруари 2024 в 18:07 14218 4

полегнал полицай

Снимка Интернет

Върховният административен съд отмени окончателно текстове от наредбата от 2012 г. за условията за изграждане или монтиране на "полегнали полицаи" по пътищата, чиято цел е да се ограничи скоростта на преминаващите автомобили. Тя е издадена от тогавашния регионален министър и колегата му от МВР. Административното дело е по жалба на физическо лице.

Въпросните текстове засягат "отклонения и препятствия, разположени напречно на платното за движение; напречни пътни маркировки; ситуационни изменения и препятствия; стеснения на платното за движение; други средства за намаляване на скоростта; комбинации от средствата".  

Процедурата изисква въпросната наредба да бъде приета отново, а дотогава изграждането на "полегнали полицаи" спира.

Петчленка на ВАС приема, че според Закона за нормативните актове изработването на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. За да бъде спазено това условие, е необходимо преди внасянето на проект на нормативен акт, съставителят му да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, а на заинтересованите лица се дават две седмици за предложения и становища.

Върховните магистрати смятат, че не е достатъчно доказателството, с което зам.-министърът на регионалното развитите тогава Добромир Симидчиев е уведомил транспортния министър, изпълнителния директор на НСОРБ и областните управители в страната, че на електронната страница на МРРБ е публикуван проектът на наредбата.

Според ВАС от това изявление не може да се установи от коя до коя дата е бил публикуван проектът и дали действително с този проект са публикувани докладът и мотивите, каквото е изискването по закон. Никъде в писмото не е посочено, че е публикуван и докладът.

Съдът не приема и обясненията, че поради техническа невъзможност, свързана с архивирането на данните от сървърите, поддържали сайтовете на министерствата през 2012 г., не могат да бъдат предоставени доказателства за публикуване на проекта на интернет страницата на министерствата. Магистратите се мотивират с факта, че според Закона за националния архивен фонд срокът за запазване на документите е 20 г. Извадката от интернет страницата на МРРБ е следвало да е част от административната преписка по приемане на наредбата, още повече заради безсрочността на оспорването на подзаконовите нормативни актове.

Последиците от това е, че наредбата е издадена от компетентния орган без обсъждане на проекта заедно с представените становища, предложения и възражения от заинтересовани лица, на които не е дадена възможност да се запознаят с него, мотивите и доклада към него, и да упражнят правото си на предложения и становища.

Нарушените от административния орган принципи са основания за отмяна на оспорените текстове от наредбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

01.03 2024 в 07:29

От Чирпан до Стара Загора цялата магистрала беше полегнал до полегнал полицай, но никой не посмя да сезира съда?

1687

3

Пенчо Прикарчин

01.03 2024 в 00:26

Червения пират трябва и тези от вас да понахлеби изглежда.

1973

2

autogentile

29.02 2024 в 21:48

Ама направо да махнат и светофарите и пътните знаци. И ВАС да задели бюджет за награден фонд в състезанието “Най-бързия печели” из улиците. Пък който оцелее….

400

1

демотиватор

29.02 2024 в 20:55

Що бре, отваряха добра заетост на автосервизите- кат ги погледне човек "полегналите" отблизо вижда как са надрани от безброй долнища на коли (е, джиповете ги изключваме...) (ジ)

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки