ВАС потвърди избора на кмет на Зидарово

OFFNews 23 февруари 2024 в 14:10 749 0

ВАС

Снимка Архив

Върховният административен съд отмени окончателно решението на Административния съд – Бургас, с което е обявен за недействителен изборът на кмет на Зидарово, община Созопол. Така ВАС потвърди решението на ОИК – Созопол, с което е кандидатът Христо Бардукв е бил обявен за кмет.

Делото е образувано по касационна жалба на местната коалиция "БСП за България" (КП "БСП за България", МИР и партия "Български гласъ") и Христо Бардуков срещу решението на първоинстанционния съд.

Върховните съдии смятат, че не следва да се взима предвид съмнението в достоверността на резултатите от гласуването, описани в протокола на СИК в ИС 13, тъй като, съобразно разпоредбата на чл. 459 ал. 7 от Изборния кодекс, съдът разглежда само обстоятелствата, посочени в жалбата, изтъкват от ВАС. А в нея не са изложени твърдения за манипулиране на изборните книжа в секция 13.

Според ВАС първоинстанционният съд грешно е възприел като нарушение полагането на подписи върху лентата, несъответстващи на броя на членовете на СИК.

И приема за съществено само онова нарушение, което би обусловило различен краен резултат при обявяване на изборните резултати. В конкретното производство липсват основания, които да доведат до извод, че установените в процеса на съдебна проверка нарушения в работата на конкретната секционна избирателна комисия не биха могли да доведат до промяна в изборния резултат за кмет на населеното място, се казва още в решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки