ВАС потвърди глобата за бисквити belVita заради снимка на Григор Димитров и Цветана Пиронкова

OFFNews 19 февруари 2018 в 18:42 18652 2

Върховният административен съд потвърди глобата в размер от 236 431 лв. за заблуждаваща реклама на „Монделийз България Холдинг“ АД на бисквити belVita. 

На Фейсбук страницата си „Монделийз България Холдинг“ е публикувало снимки на Григор Димитров и Цветана Пиронкова, върху които е поставено логото „belVita Добро утро!“, без знанието и съгласието на спортистите, като по този начин заблуждава потребителите, че двамата препоръчват и харесват продукта.

КЗК наложи глоба на компанията през 2015 г., която ВАС потвърждава. 

В своето решение ВАС изцяло споделя констатациите на Комисията за извършеното нарушение. Според Съда търговската марка съставлява фирмената идентичност. С поставянето му върху даден продукт или стока се означава принадлежността им към определен производител, разпространител и т.н. В случая чрез полагането на логото на бисквитите „belVita“ върху снимките на тенисистите се създава връзка на тези личности с продукта с цел същият да се популяризира. Представени по този начин, снимките се превръщат в рекламни материали, чието ясно послание е, че известните български спортисти са негови рекламни лица, които използват, подкрепят или поддържат продукта.

Според ВАС макар да няма фактическо твърдение за подкрепа от страна на спортистите на продуктите „belVita“, е налице възможност потребителят да бъде заблуден или поне у него да се създаде съмнение за такава връзка между лицето от снимката и продукта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

20.02 2018 в 13:16

Ами онези букмейкъри, където призовават да мачкаш като него и са изтипосали сянка на тенесист? Хитрото бизнесмен най-обича да печели без да плаща за нищо.

12450

1

Alicante

19.02 2018 в 23:55

Искат Гришо и Цвети, ама им се досвидяло да им платят :D Мила, родна картинка :D Ахахахах