Трима лекари и стоматолог са задържани за схема за фалшиви зелени сертификати

На 200 души в Асеновград и на 50 в Раковски документите са издавани, докато са били в чужбина, общо 20 000 декларации са иззети за проверка

OFFNews 30 ноември 2021 в 12:11 4780 2

Две схеми за издаване на фалшиви сертификати е разкрила пловдивската полиция. Документите са издавани в болницата в Асеновград и в медицински център "Св. Елисавета" в град Раковски. Задържани са четирима души - трима лекари и един стоматолог.

"Наблюдавани са две досъдебни производства за документни престъпления и лъжливо документиране. Направихме претърсвания и изземвания в медицински център в Раковски и в Асеновград за издаване на зелени сертификати на лица, които не са ваксинирани. Установено е, че 200 лица са били в чужбина към момента, когато са издавани тези сертификати в Асеновград, а за Раковски около 50 лица. Има 4-ма задържани - трима са лекари, един е зъболекар", заяви районният прокурор в Пловдив Чавдар Грошев, цитиран от БНТ.

Става въпрос за период от около два месеца. Тепърва ще се установява дали тези хора са използвали фалшификатите и дали има участие и на други, както и дали става дума за организирана престъпна група.

От 200 лв. до 400 лв. е сумата за издаването на въпросните сертификати. Не е установена съпричастност от депутат.

Много от хората, които са се снабдили със зелен сертификат по втория начин, са използвали посредници от различни слоеве на населението, включително медицински лица, допълни Славчо Алексиев от отдел Икономическа полиция в МВР Пловдив.

Сертификатите са предназначени за българи, които е трябвало да пътуват в чужбина. Иззети са над 20 000 попълнени декларации с подпис и лични данни - от Раковски около 12 000, а от Асеновград 8000, които ще бъдат детайлно проверени.

Към момента не са повдигнати обвинения. Трима или четирима са установени като посредници.

"Хубавата новина е, че вследствие на денонощните усилия на полиция и прокуратура, успяхме да изградим детайлен план, с който да можем да разкрием както лицата, въвеждали данните срещу пари, така и лицата, които са се ползвали от тези сертификати. Много добре си даваме сметка, че това разследване не е обикновено, а с висока обществена значимост, тъй като касае живота и здравето на гражданите. Нашата цел е всеки да си понесе отговорността, както този, който е издал сертификата, така и тези, които са се снабдили с фалшив сертификат. Тяхната роля не е да подценяване", заяви зам.-районният прокурор Атанас Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

2

ваксиниран

30.11 2021 в 18:03

По-голям проблем сте хората с фалшиви мозъци.

14469

1

случайно прочетох

30.11 2021 в 15:28

Като има фалшива ваксина, защо да няма и фалшив сертификат?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки