Цацаров загуби делото за наранено достойнство срещу Кирил Петков

OFFNews 22 август 2023 в 14:00 2457 2

Цацаров

Снимка БТА

Сотир Цацаров

Бившият главен прокурор и ексшеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров е загубил делото за обезщетение, което водеше срещу Кирил Петков, съобщи "Сега", като се позова на решение на Софийския районен съд.

Цацаров заведе делото за 15 000 лв. срещу бившия премиер за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите, който гласи, че "всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму". Според бившия ръководител на държавното обвинение Кирил Петков го сторил на 14 януари, когато се включи в новините на bTV, за да съобщи, че е отнет достъпът му до класифицирана информация. Цацаров обясняваше в исковата си молба, че експремиерът е внушил, че е подал оставка като шеф на КПКОНПИ заради отнетия допуск. Всъщност не било така, защото той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до държавна тайна - на 13 януари.

Всичко това му е причинило психологически и физически дискомфорт, отразило се е на авторитета му и е наранило достойнството му.

Миналия февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата изчистиха името на Сотир Цацаров от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. ДКСИ отмени акта на ДАНС за отнемането му, а прокуратурата отказа да образува разследване срещу него. Междувременно Цацаров подаде оставка като председател на КПКОНПИ и се върна във върховната прокуратура, където стана шеф на новосформиран отдел.

"Негативните оценки за определена личност, открояваща се по една или друга причина в обществения живот, не пораждат отговорност, ако не засягат достойнството на личността, т.е. ако не осъществяват състава на обидата или клеветата", пише в решението си съдия Деница Цветкова.

Според съда изказванията на Кирил Петков съдържат оценки и мнения във връзка с реално осъществени факти, а именно: декларираното на 13 януари 2022 г. намерение на Цацаров да подаде оставка и отнемането на 14 януари 2022 г. на достъпа му до класифицирана информация.

"В изказванията си Петков прави коментар на посочените факти, а не въвежда нови фактически твърдения. (...) Оценките и мненията не подлежат на проверка за достоверност", изтъква Цветкова и допълва, че в изказването на Петков не се съдържат обидни за Цацаров квалификации, нито му се приписват позорни обстоятелства или престъпления.

Решението на СРС не е окончателно и Цацаров може да го атакува пред Софийския градски съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки