Цацаров: Има данни за престъпление в БНР. Чакат се разпечатки от разговори (видео)

Мая Младенова 10 октомври 2019 в 17:04 4175 0

Снимка OFFNews

Данни за престъпление по разследването за БНР има, е заключението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура. Предстои образуване на досъдебно производство по сигнала за принуда чрез злоупотреба с власт от и върху генералния директор на Радиото.

Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров пред временната анкетна парламентарна комисия за кризата в БНР.

За още видеа последвайте ни в канала ни в Youtube

Като ключови доказателства разследващите ще разгледат разпечатките от разговори на генералния директор Светослав Костов, техническия директор Пламен Костов, журналистката Силвия Великова и др. Има съдебно разрешение те са бъдат изискани от мобилните оператори, но прокуратурата още не ги е получила, стана ясно от изложението на обвинител номер 1.

Членовете на комисията изслушаха Цацаров за хода на двете основни разследвания за скандала в радиото - по повод спирането на сигнала на "Хоризонт" на 13 септември и за евентуален натиск за свалянето на Силвия Великова от ефир.

Спирането на "Хоризонт": версиите на главен и технически директор си противоречат

Има две основни версии в разследването за спирането на сигнала на Програма "хоризонт" на 13 септември и те взаимно си противоречат, информира Цацаров и описа фактологията пред депутатите.

Със сигурност е установено, че техническа причина за профилактика или спиране не е имало и радиото е могло да излъчва програмата си. Затова на 17 септември СРП е образувала досъдебно производство, като е изискала документи, служебна кореспонденция и данни от компютърно-деловодната система на радиото, разпитани са свидетели.

Според първата версия - тази на директора на дирекция "Техника" Пламен Костов - на 11 септември 2019 г. генералният директор си дошъл от командировка в чужбина ден по-рано. Обадил му се в 17:51 ч и му казал на 13 септември да спре излъчването на "Хоризонт". Пламен Костов реагирал, че това е пълно безумие. Отговорът гласял: "Изпълнявай!"

Тъй като искането било крайно необичайно, от НУРТС (дружеството, което отговаря за разпръскването на радиосигнала) поискали писмено потвърждение на нареждането. Светослав Костов наредил "Изпращай, каквото трябва." Това станало в нов разговор около 18 ч.

Последвал друг телефонен разговор на Пламен Костов със Светослав Костов - в 15 ч на следващия ден. Нареждането било: "Продължавай и дръж НУРТС на стендбай."

По думите на техническия директор Пламен Костов уведомлението за спиране на програмата, което носи резолюция "да" и подпис от генералния директор, е заведено в деловодството на Радиото на 11 септември (тук има разминаване с посочената от Св. Костов дата - б.р.).

След като сигналът бил спрян в 6 ч на 13 септември, в същия ден, в 10:20 ч Пламен Костов получил ново обаждане от генералния директор, който му наредил да пуска ефира. Изненадани от новата промяна в разпореждането, от НУРТС отново поискали писмено потвърждение на тази заповед. 

Ако тази версия бъде потвърдена, то би означавало, че със знанието на Светослав Костов и при подправени служебни нареждания е бил спрян "Хоризонт".

Втората версия е на Светослав Костов.

Пред прокуратурата той заявява, че няма спомен за дата и час за обаждането към техническия директор след завръщането си в страната и че не е давал цитирането от Пламен Костов нареждане.

За следващото обаждане по-късно същия ден също нямал спомен, а това на следващия ден отрича да е провел. С разпечатки от мобилните оператори разговорите ще бъдат проверени, а между двамата ще има очна ставка, информира Цацаров.

В другото голямо разследване - за натиск в работата на радиото - също се оформят две основни версии, показва проверката на прокуратурата. Тук основният сюжет се върти около разговор между Силвия Великова и Светослав Костов в Борисовата градина, за който журналистката твърди, че се е състоял, а Костов отрича. По думите на съдебната репортерка именно на тази среща Костов ѝ споделил, че над него има натиск да я свали от ефир и да я отстрани от ресора, в противен случай на радиото ще се случи нещо лошо, а "децата му ще гладуват". Генералният директор, казва Великова, се оплакал, че е получил обаждания от 4-ма души, които натискали за отстраняване на журналистката. Не назовал кои са те, а при въпрос дали да звъннат на премиера, той отрекъл натискът да идва от Борисов.

И по този сигнал прокуратурата очаква разпечатки от мобилни оператори, за да свери версиите. Снети са показания на Силвия Великова, Даниела Късовска, Ивайло Савов, Николай Кръстев (всички те работещи в "Хоризонт" в онзи момент), на Светослав Костов, на ръководителя на Радио "Стара Загора" Любомир Чешмеджиеви др. Пенсионираният шеф на "Хоризонт" Ивайло Савов е посочил пред разследващите, че във Viber от служебния му мобилен телефон, който върнал след пенсионирането си, са водени част от цитираните пред прокурорите разговори. Телефонът е изискан от прокуратурата, но съдържанието на разговорите още не й е известно. Изискани са и записи от камери на входа на сградата на БНР, които евентуално да потвърдят имало ли е среща в Борисовата градина между Великова и Костов. Свидетел на срещата станала тяхна колежка на име Радослава, която е в отпуск по майчинство. Според Костов той само минал покрай двете жени и ги поздравил, без да проведе разговор с Великова. Според съдебната репортерка колежката ѝ Радослава, след като се поздравила и с генералния директор, казала, че ще ги остави насаме, защото очевидно имат среща, и си тръгнала.

"Не съм искал от никого да бъде заменяна Силвия Великова", твърди Костов пред разследващите.

Много е вероятно двете разследвания да бъдат обединени, посочи още Цацаров. Той изрази недоумение как е възможно с един имейл да бъде спрян сигналът на БНР в цялата страна.

Главният прокурор най-вероятно ще бъде изслушан още веднъж в комисията преди тя да приключи работата си. Това трябва да стане преди края на декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!