Цачева се интересува има ли корумпирани политици, но само след "съдебен акт на прокуратурата"

Юлиан Христов 18 октомври 2017 в 09:25 17184 6

Цачева се интересува има ли корумпирани политици, но само след съдебен акт на прокуратурата

Министърът на правосъдието Цецка Цачева се интересува от това има ли корумпирани политици, но това можело да стане ясно само след официален акт на съдебната власт. Това стана ясно от обясненията на министърката в интервю за Нова тв. 

Според Цачева това "трябва да бъде доказано с влязъл в сила съдебен акт на прокуратурата". Преди това тя обясни, че има възможност за това да бъде питан главният прокурор от депутатите в парламента, но уточни, че това може да стане само на базата на повдигнати обвинения. 

Цачева отказа да коментира огласените от прокуратурата случаи с финансиране на политици, като за "най-яркия пример" беше посочен Николай Бареков. Тя отговори и на твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, която след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента заяви, че е поискала да бъде изпратено писмо, с което да бъдат огласени политиците, замесени в аферата КТБ.

"Прокуратурата има функции да участва в разследването, да надзирава разследването, да повдига обвинение. Прокуратурата би следвало да говори не в епистоларна форма да си кореспондира не само с политици и с други.."

На въпрос на водещия дали би искала да разбере има ли политици, до които прокуратурата е стигнала, че са взимали пари от КТБ, Цачева отговори: "Искам да разбера има ли корумпирани политици". Отново в отговор на въпрос защо не пита прокуратурата, тя каза, че "с писмо не става". Според нея редът бил чрез изслушване на главния прокурор.

"Там могат да му зададат въпроса. Няма пречка и в писмена форма, но трябва да се говори за повдигнати обвинения за извършени престъпления. Това обществото очаква да бъде обявено", поясни тя.

Веднага след това Цачева каза, че да се пита за имената на замесени политици, трябва да има доказателства:

"Нали разбирате, че това трябва да бъде доказано с влязъл в сила съдебен акт на прокуратурата", обърна се тя към водещия, който я контрира отново с изнесеното име на Николай Бареков. Цачева обясни, че не знае "за какво става дума". Тя обаче е категорична, че "всеки един гражданин очаква да знае какво се е случило с КТБ" и тази тема ще "продължава да вълнува обществото доста време напред".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11058

6

piton

18.10 2017 в 14:30

Ако Цачева говори за „влязъл в сила съдебен акт на прокуратурата”, трябва да бъде незабавно сменена като правосъден министър и да си скъса дипломата по право.

Къде е прокуратурата, къде е съда, тази глупост откъде й дойде. Май цацаратурата много ги страхува управляващите.

23293

4

Стефан

18.10 2017 в 11:28

Статията - статия. Тя просто преразказва заявлението на лицето, с негови си цитати. Никакъв журналист не може да направи нищо с интервю, в което интервюираният говори глупости.

23293

2

Стефан

18.10 2017 в 10:33

Е съдебен акт, или на прокуратурата?
Несвързани изречения, безумен словоред, блуждаеща логика, като в хоремаг след 11 вечерта.
Какво става тука? Кой управлява страната?