Скандалът расте: Срещата Цацаров-Дончев била по време на прокурорска проверка

Главният прокурор вероятно е престъпил два текста от НК, смятат юристи

OFFNews 25 април 2017 в 11:09 15321 13

Скандалът расте: Срещата Цацаров-Дончев била по време на прокурорска проверка

Снимка БНТ

Главният прокурор Сотир Цацаров е провел неформалната си среща с изпълнителния директор на "Овъргаз" Сашо Дончев, докато дружеството е било обект на проверка от прокуратурата. От съобщението, което в понеделник беше разпространено от държавното обвинение за образувано разследване срещу членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), става ясно, че то е по сигнал от 16 януари. 

В съобщението се посочва, че предмет на разследването е и вливането на търговски дружества в "Софиягаз" (впоследствие "Овъргаз мрежи" АД), което е станало през март 2015 г. Прокуратурата ще проверява дали действията на КЕВР не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.

Това означава, че обект на проверката в този момент са били дружествата, свързани с Дончев и на преден план излиза въпросът редно ли е главният прокурор да се среща с него. Само няколко дни след постъпилия в прокуратурата сигнал, е жалба на "Овъргаз" в КЕВР срещу държавната „Булгартрансгаз“ ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до газохранилището „Чирен”. В интервю за телевизия BiT Дончев заяви, че на срещата с Цацаров той попитал главния прокурор дали за това го е извикал.

Според юристи в случая със срещата на Цацаров-Дончев, ако се вярва на твърденията на бизнесмена, главният прокурор е престъпил поне два текста от Наказателния кодекс: чл. 169 б, който предвижда до три години затвор или глоба, ако чрез заплаха се попречи на лице да осъществи конституционните си политически права (по обясненията на Дончев Цацаров се е интересувал защо бизнесменът симпатизира на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България") и чл. 145 а - за разпространение на информация, събрана чрез СРС, за което също са предвидени три години затвор.

Заради скандала шестима членове на ВСС поискаха на заседанието в четвъртък да бъде разгледано искане за проверка по случая. Посредник на срещата е бил пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Преди да стане главен прокурор Цацаров беше шеф на Окръжния съд в Пловдив, което би обяснило и познанството между двамата. 

"Надявам се капанът срещу главния прокурор да щракне за тези, които го подготвиха", каза преди дни премиерът Бойко Борисов по повод срещата. От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров се защити, като заяви, че не той, а Дончев му е оказал натиск. В позиция на Цацаров се загатва, че поведението на Дончев може да се тълкува и като опит за вмешателство в бъдещи разследвания на прокуратурата:

Той (главният прокурор, бел. ред.) изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

19

случайно прочетох

25.04 2017 в 15:17

А логореята на Професор Балкански е добре платена предполагам.

14469

18

случайно прочетох

25.04 2017 в 15:15

Мусура, коментатор за пример в сайта е чесън:

https://id.offmedia.bg/profile/ac238cd6082aba6e739d088d88200771



11866

16

кумчо вълчо

25.04 2017 в 14:34

Днес както гледам и за мерайкийско вино може да има кинти ;)

Колко е тъжно само! Всъщност най-много ми харесва как толовете им става едно куцо на душата като стане въпрос за мизерното им заплащане за иначе "квалифицираният" им труд.

23293

14

Стефан

25.04 2017 в 13:11

Ми, сигурно ако говорехте по-малко глупости, и по-нарядко, щяхте да имате по-малко минуси.

42249

13

Denis Rizanov

25.04 2017 в 13:10

" Както казах, тези са една шепа малоумници и реално погледнато тяхното мнение не може да изгради обществена подкрепа за каузите им"

Не разбрах само кого точно визираш? джийзъса, бай знаме или тт? тт->трайчо триколчЕто.
:)

11866

11

кумчо вълчо

25.04 2017 в 12:24

@Мусура

Остови ги хората иа мира! И те хляб ядат! Ако се напъват много може и за по биричка да съберат до довечера.

Гадна и силно непраията работа ама поне не крадат (надвам се).