Сарафов предлага военните обвинители и бившите спецпрокурори да си сменят сградите

OFFNews 25 септември 2023 в 15:12 2089 0

Борислав Сарафов

Снимка БГНЕС/архив

Прокурорите от отдел „Специализиран“ към Софийската градска прокуратура (СГП) да се преместят в сградата на ул. „Позитано“ 24а, а настанените в момента там военни обвинители да отидат в кабинетите на ул. „Черковна“ 90. 

Това предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, съобщиха от прокуратурата. 

След закриването на специализираното правосъдие голяма част от магистратите и съдебните служители на Специализираната прокуратура са преназначени в Софийска градска прокуратура, а по компетентност са изпратени множество досъдебни производства с фактическа и правна сложност, някои и с висок обществен интерес. Към момента част от прокурорите и съдебните служители на СГП работят в сградата на ул. „Черковна“, която е отдалечена от Съдебната палата. 

Това създава значителни трудности при организацията на работата, деловодното обработване на преписките, времето за докладването и решаването им, транспортното обслужване и др., води до неефективност на работния процес и повишаване на разходите за дейността на СГП, се посочва в предложението. 

И.ф. главен прокурор обръща внимание, че през последните 3 години е налице тенденция за намаляване броя на прокурорските актове, внесени в съда от ВОП-София, което пък води до намаляване на необходимостта от контакти с военните съдилища, разположени в Съдебната палата, с оглед обмяната на документи и участие в съдебни заседания. Към предложението до ВСС са приложени и статистически данни за натовареността на Военно-апелативната и Военно-окръжната прокуратура в София.

„С оглед създадената към момента организация на работа за магистратите и съдебните служители от СГП, намиращи се в сградата на ул. „Черковна“ № 90, е необходимо осигуряването на ежедневна логистика между сградите на Съдебната палата и на ул. „Черковна“ № 90 във връзка с разпределение на документооборота, както и с физическото придвижване на магистрати. Необходимо е също така прокурори, изпълняващи работните си задължения в сградата на ул. „Черковна“ № 90 да пътуват до Съдебната палата за явяване на съдебни заседания пред Софийски градски съд. Също така настоящата организация на работа води до повишаване на разходите за дейността на СГП и до неефективност на работния процес“, обяснява Борислав Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки