Съдийската колегия ще чака решението на КС за преназначаването на спецсъдиите

OFFNews 08 юни 2022 в 10:41 1474 0

Георги Чолаков
Георги Чолаков

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура по преназначаването на магистратите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд и веднага след това спря производството до произнасянето на Конституционния съд по искането на главния прокурор Иван Гешев, съобщи "Лекс".

В началото на май ръководителят на държавното обвинение оспори в КС разпоредби в променения Закон за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието, а магистратите се преназначават. 

"Приетият от 47-ото Народното събрание Закон за изменение и допълнение на ЗСВ не само не гарантира защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, но рефлектира негативно и върху наказателния процес поради заложени в него сериозни проблеми и дори опасност от парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства", се посочваше в искането до КС.

Темата за това какво да прави Съдийската колегия с преназначаването на спецмагистратите бе повдигната от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков вчера. Според него преназначаването на съдиите трябва да бъде спряно с обяснението, че когато КС е допуснал за разглеждане искане за обявяване на противоконституционност на приложим закон, тогава съответният административен орган служебно спира производството.

В крайна сметка Съдийската колегия единодушно реши да открие процедурата по преместването на съдиите, а след това със 7 гласа „за“ и един „против“ спря производството до произнасянето на КС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша