Съдии искат бивш конкурент на Владимира Янева да им е началник

OFFNews 08 ноември 2017 в 14:47 13810 0

Съдии искат бивш конкурент на Владимира Янева да им е началник

Съдията от Софийския градски съд (СГС) Величка Цанова е предложена за негов председател. Това е станало на Общото събрание на СГС, на което 61 съдии са гласували за издигане на кандидатурата ѝ. Не е имало гласували против Цанова, а 14 съдии са се въздържали, става ясно от съобщение на съда.

Величка Цанова беше основният претендент на Владимира Янева за поста председател на СГС през 2011 година. Тогава тя не успя да спечели надпреварата и Висшият съдебен съвет се спря на "семейната приятелка" на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Заради избора на Янева съдия Душана Здравкова, един от основателите на ГЕРБ, в знак на несъгласие напусна съдебната система. Тогава тя заяви, че "гръбнакът на съдебната система е пречупен".

Цанова изгуби надпреварата от Янева, която по-късно се прочу със записите на "двете каки", на балотаж, на който четирима членове на ВСС, първоначално гласували за нея на първия тур, изненадващо подкрепиха другата кандидатура.

След избора на Янева самата Цанова напусна поста на зам.-председател на СГС, който заемаше дотогава, и стана редови съдия. По-късно тя обжалва решението на ВСС пред съда в Страсбург с мотив, че изборът е бил непрозрачен и немотивиран, но евросъдиите тогава не откриха нарушение на правото на справедлив съдебен процес. 

Сега Цанова отново е кандидат за поста, който беше овакантен от оставката на Калоян Топалов. Кандидатурата ѝ била представена на Общото събрание на съдиите в СГС от съдия Златка Чолева. Тя мотивирала издигането на колежката си с 11-годишния ѝ стаж в СГС. "Тя е мъдър и диалогичен човек, умее да отстоява независимостта на съда, има уши да чуе проблемите на съдиите и има сила и смелост да ги разреши. Освен това е почтен човек, който има принципна позиция, която отстоява, дори когато обира личен негатив", заявила Чолева. 

Цанова е вторият кандидат за председател на СГС, след като в началото на ноември колегата ѝ Евгени Георгиев сам издигна номинацията си. Той беше част от временното ръководство на СГС след оставката на Владимира Янева. 

Крайният срок за номинации е 13 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки