Съдът спря „Дюнигейт“ и строежa на Корал

OFFNews - Бургас 16 март 2016 в 17:32 5994 0

Снимка burgasdream.com

Любомир Петров (вляво) и Андрей Червеняков

Върховният административен съд окончателно спря възможността дюните край Несебър да бъдат застроени. Това съобщи на брифинг бургаският апелативен прокурор Любомир Петков.

Решението на ВАС е от 30 декември 2015 г., близо три години след избухването на скандала, придобил известност като „Дюнигейт“. Заради разрешителното за строеж близо две години обвиняеми бяха кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов. Това им коства и запориране на имущество за близо 3 млн. лв. През миналата година без обяснения прокуратурата свали обвиненията срещу тях.

Казусът, по който държавното обвинение е атакувало строителството, е оценката за съвместимост на проекта на „Сле Груп“ с наличието на три дюнни местообитания, разположени в защитената зона „Ахелой-Равда-Несебър“.

ВАС е потвърдил решението на административния съд в Бургас, след протест на окръжната прокуратура. Самата оценка за съвместимост бе издадена от директора на РИОСВ – Бургас, за което има отделно дело срещу него, поясниха днес от държавното обвинение.

Имотът попада в границите на защитена зона „Ахелой, Равда, Несебър“ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, добави прокурор Андрей Червеняков:

На практика се предотвратява възможността, там, на тази територия, въобще някога да бъде реализиран строеж. Това решение на РИОСВ е един от задължителните изискуеми документи, които касаят издаването на строителните разрешения. Касае се за изграждането на 30 сгради, с общ капацитет 400 обитатели, паркинг за 300 автомобила, на площ от приблизително 30 дка“, каза Червеняков.

Ако строежът е бил реализиран, това е щяло да унищожи дюните, поясни прокурорът. РИОСВ - Бургас е осъдена да плати и 1 250 лв. разноски по делото.

По друг скандален случай, в община Царево, от прокуратурата добавиха, че има внесени 16 протеста за строеж в района на къмпинг „Корал“ и 4 – за района на къмпинг „Юг“. По почти всички има произнасяне на инспекцията за строителен контрол и са уважени.

В случая на „Корал“ строителните разрешителни, издадени от главния архитект на Царево през 2009 г., са обявени за нищожни. Става въпрос за изграждането на 6 жилищни сгради с височина до 15 м., свързани в две групи, с общо 104 апартамента, подземен паркинг за 104 автомобила, открити паркоместа, търговски павилиони и панорамни и детски площадки. Проектът е на „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс“ ЕООД. Именно испанската компания е завела дело за допуснати нарушения при действията от страна на РДНСК. И в този случай евентуалният строеж попада в защитена зона – „Караагач“. Това решение е на административния съд в Бургас и то подлежи на обжалване, уточниха от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки