Съдът остави за постоянно в ареста шефът на митниците Петя Банкова

OFFNews 06 април 2024 в 16:49 3445 1

Банкова

Снимка БГНЕС

Петя Банкова

Директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова остава в ареста за постоянно, постанови Софийският градски съд.

Същата мярка бе определена и на Стефан Димитров - син на Марин Димитров, който бе отведен в спешната болница "Пирогов" по-рано днес. Неговата мярка ще се гледа на друго заседание.

Преди два дни на Банкова бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. Заедно с нея обвинения са повдигнати на още трима - Стефан Димитров, Марин Димитров и Николай Николов-Паскал, който се издирва.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са били заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец. Двамата са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев.

На Петя Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността началник на митнически пункт "Лесово" и го е понижила. На негово място в края на март е назначила Мирослав Сарандев, съобщи БНТ

Съдът отбелязва, че в разпита си като обвиняема Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови, но както доказателства от СРС-та, така и от свидетелски показания се установява, че ги познава. Това е причината съдът да не се доверява на показанията й.

Съдия Тони Гетов отбеляза, че не е проблем срещата на Банкова с Коцев, но е притеснително присъствието на Стефан Димитров. Още повече, че има и снимки, от които се вижда, че в края на март в автомобил до летище София Стефан Димитров подарява скъп часовник на Живко Коцев и той го слага на ръката си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки