Правосъдният министър внася във ВАС жалбата срещу избора на Сарафов

OFFNews 29 юни 2023 в 12:30 1181 0

Славов

Снимка БГНЕС

Атанас Славов

Правосъдният министър Атанас Славов обяви, че утре подава жалбата си срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор във Върховния административен съд. Министърът отново заяви, че процедурата за излъчване на ръководител на държавното обвинение, която ВСС започна преди дни, трябва да бъде спряна.

"Има изрична норма в Административно-процесуалния кодекс, която казва, че тогава, когато има допуснато дело в Конституционния съд, с което е оспорена конституционността на закон, който трябва да се приложи в едно производство, каквото безспорно е изборът на нов главен прокурор, тогава съответният орган спира производството по делото до произнасянето на КС", обясни Славов, цитиран от БТА.

И посочи няколко причини за това. В момента изборът на нов главен прокурор не отговаря на обществените очаквания и на изискванията на обществото към тази фигура, допълни той.

По думите на правосъдния министър допуснатото дело пред КС, с което бяха атакувани текстовете за разследване на главния прокурор, не блокира механизма, защото става дума за съдебно производство.

Славов смята, че през юли ще има готови предложения за промени в Конституцията.

"Предполага се, че Висшият съдебен съвет ще бъде основно реконструиран. Ще има два отделни съвета - съдебен и прокурорски, с различно разпределение на професионална и парламентарна квота. Безсмислено е за няколко месеца да се открива процедура по избор на членове на ВСС", каза Славов.

Според него Делян Пеевски не е бил пречка да започне процесът по промени в Конституцията. И напомни, че има срок от минимум няколко месеца след внасянето на предложенията за промени до тяхното гласуване.

Правосъдният министър е на мнение, че докато не минат и промените в Конституцията, не е добре да започва процедура по избор на нов главен прокурор, тъй като се говори за намалени правомощия, както и по-кратък мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки