Правосъдният министър: Ще защитя пълното разделяне на ВСС пред Венецианската комисия

OFFNews 03 октомври 2023 в 14:30 1122 0

Славов

Снимка БГНЕС

Атанас Славов

Ще представя становището на вносителите на измененията в Конституцията пред Венецианската комисия в края на седмицата и ще защитя основната идея за пълното разделяне на ВСС на съдебен и на прокурорски съвет. Като новият Висш съдебен съвет трябва да гарантира независимост и самоуправление на съдиите с мнозинство съдии, избрани от съдии, а прокурорският съвет – отчетност и отговорност на прокуратурата.

Това заяви правосъдният министър Атанас Славов след заседанието на ВСС, на което стана ясно, че кадровиците на Темида не подкрепят нито една от основните промени в Конституцията.

"Изненада ме монолитността на становището на ВСС, само един глас "против" отделни части. Но това не е изненадващо предвид цялата история на взети решения на този състав на съвета", коментира Славов.

Той отговори и на част от отправените критики. По думите му принципът за самоуправление е приложим изцяло само за съдиите, в много държави прокуратурите се управляват от органи на изпълнителната власт. Правосъдният министър смята, че на базата на становището на Венецианската комисия ще се намери балансиран модел на прокурорския съвет, така че да се отчита професионалният капацитет на прокурорите.

На критиките, че проектът надскача правомощията на Обикновено Народно събрание Славов отговори, че става дума за изменения в действащ основен закон, изцяло в главата "Съдебна власт", без да има прехвърляне на органи от тази власт в други, та да се нарушава балансът на разделението на властите. Според него се предлага "по-скоро оптимизация на функции, правомощия на органи в рамките на съдебната власт според Тълкувателно решение 8 от 2005 г. на КС и това е в прерогативите на Обикновено Народно събрание".

Министърът се надява в процеса по приемане на конституционните изменения да се търси максимално широко съгласие за предложенията, които отговарят на стандартите за независимост на съдебната система. Амбициите на НС е измененията да станат факт до края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки