Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков: Знам какво ме чака. Ще поема пълната отговорност

Кристиан Николов, който причини катастрофата, остава в ареста, реши Софийският градски съд

OFFNews 02 ноември 2020 в 15:34 4508 1

Снимка БГНЕС

Кристиан Николов, който причини катастрофата и смъртта на журналиста Милен Цветков, остава в ареста, реши Софийският градски съд. Според съда има реална опасност Кристиан да извърши престъпление или да се укрие, ако бъде освободен. "Изключително безотговорен, лекомислен и самонадеян" е начинът, по който е извършил престъплението, мотивира се съдия Петър Стоицев.

"Изказвам искрени съболезнования на семейството на Милен Цветков. Смазан съм от медийната атака срещу мен. Знам какво ме чака. Ще поема пълна отговорност. Моля да измените мярката ми в домашен арест с електронна гривна. В този момент имам нужда да бъда със семейството си", каза обвиняемият Николов пред съда.

За това настоя и адвокатът му Любомир Таков. "Едно семейство вече е почернено, защо трябва да почерняме и второ. Кристиан Николов е осъзнал какво е направил, има отлични характеристични данни", каза Таков. Според него срещу клиента му се води манипулативна кампания и няма доказателства, че умишлено е причинил смъртта на журналиста.

Не на това мнение е прокуратурата. На 1 октомври СГП приключи разследването за катастрофата с Милен Цветков и повдигна най-тежкото обвинение на извършителя Кристиан Николов. Разследването е показало, че около 18 ч на 19 април на ул. „Хенрик Ибсен“, преди кръстовището с бул. „Черни връх“, при управление на „Ауди“ Q7 обвиняемият Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, предизвикал е ПТП и умишлено е причинил смъртта на водача на спрялото на пътното платно "Субару Форестер" Милен Цветков.

Случаят е особено тежък – деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци, съобщиха тогава от държавното обвинение.

Кристиан Николов е извършил престъпление по чл. 342, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда за това наказание затвор до 10 до 20 г., а в особено тежки случаи - от 15 до 20 г. или затвор доживот.

Николов е под стража от 21 април. На три пъти той поиска да бъде пуснат от ареста в края на миналата седмица. Днес за първи път от началото на разследването обвиняемият се яви лично в съдебната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша