МВР уведоми обвинението с факс за ареста на Борисов. СГП: Делото не е на европрокуратурата

OFFNews 18 март 2022 в 12:59 7971 1

Досъдебното производство срещу задържаните Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, образувано от МВР, не е от компетентността на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение.

Това съобщиха от Софийска градска прокуратура, където са получили по факс уведомление от разследващ полицай от Главна дирекция „Национална полиция“, за образуваното вчера дело "с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания". 

Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 от НК, извършено в периода от 2014 – декември 2019 г. СГП е уведомена и за задържане по реда на ЗМВР (за срок до 24 часа) на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, съобщиха от Софийска градска прокуратура. 

Цитираният член и алинеи гласят: 

Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева.

(3) Наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца, когато: 
2. са причинени значителни имуществени вреди;
5. деянието е извършено от или с участието на длъжностно лице;

Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение. До настоящия момент делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура, уточняват от СГП. 

Наблюдаващият прокурор по делото за Бойко Борисов вече е определен, обяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. Тя обаче не пожела да посочи неговото име. „Нека колегата да има възможност да се запознае с материалите по делото. Евентуално тогава ще дадем допълнителна информация”, уточни говорителят. По-късно стана ясно, че наблюдаващ прокурор ще е Мария Нейчева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови