Мартин Божанов никога не е бил нотариус, обяви Нотариалната камара

OFFNews 01 февруари 2024 в 13:41 2200 1

Мартин Божанов

Снимка Антикорупционен фонд България

Мартин Божанов-Нотариуса

В регистъра на Нотариалната камара на Република България няма и никога не е било вписвано лице с име Мартин Божанов като нотариус или помощник-нотариус. Това заяви председателят на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара Димитър Танев. 

Повод за изявлението е убийството на Божанов, чийто прякор е "Нотариуса". Той е сочен за участник в схеми за имотни измами.

От Камарата заявиха, че ще съдят всеки, който твърди, че застреляният е бил нотариус.

Мартин Божанов беше прострелян в главата с огнестрелно оръжие в района на квартал "Горна баня" снощи пред очите на майка си и две деца. Главният секретар Коцев днес уточни, че вече са приключили първоначалните действия по разследването и открити са били доказателства, които се отнасят към бъдещото производство.

През 2021 г. Антикорупционният фонд (АКФ) публикува разследване, в което пише, че Мартин Божанов се представя като консултант и е познат като “Нотариуса”. Публикации го свързват със съмнителни имотни сделки. Става дума за откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име “Мартин Божанов” и негов роднина с име “Бойко Божанов”, но за изхода на делото няма данни. АКФ също разкрива, че Божанов се представя като посредник в съдебната система и иска на Ивайла Бакалова 100 000 евро, за да осигури освобождаване от ареста приятеля ѝ Веселин Денков. По-късно закритата вече спецпрокуратура му повдигна обвинение за ОПГ за лихварство на Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

01.02 2024 в 14:13

Ма как тъй, та това е най-известния легендарен безпределно честен нотариус в България, от два дена само за него иде реч (както и за почтенната му съпруга на работа в ДАНС) !

Я да го канонизират и да преименуват Нотариата на "Св. Марто Нотариуса Безсребреник- покровител на бранша" !!!! (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!