Майката на Паоло: Бъдете внимателни, по улиците има деца, които искат да живеят

Владислава Тричкова 12 юни 2015 в 11:27 10220 11

Бъдете внимателни, по улиците има деца, които искат да живеят - с тези думи майката на 4-годишния Паоло, който на 2 юни 2014 г. бе прегазен на пешеходната зона в Стара Загора, се обърна към всички шофьори.

Пред журналисти Красимира Иванова коментира, че се надява съдът да изпрати послание, адресирано към шофьорите.

"Шофьори, внимавайте, защото вашите престъпления не остават ненаказани", каза майката. 

Днес се гледа делото за смъртта на Паоло на последна инстанция. Обвиняем е Георги Сапунджиев, който на първа инстанция получи три години и четири месеца затвор. На 5 март тази година обаче Апелативният съд в Пловдив постанови по-висока присъда за шофьора-убиец от 6 години затвор и осем години без шофьорска книжка. 

Пред ВКС Сапунджиев обжалва присъдата и поиска тя да бъде намалена на под 3 години лишаване от свобода. 

Днес в съдебната зала той не се яви. Заедно с родителите на Паоло днес в съда дойдоха още около 20 човека, които искат справедлива присъда.

Адвокатът на Сапунджиев Георги Георгиев определи решението на Апелативния съд в Пловдив като "незаконосъобразно" и следователно - несправедливо. По думите му детето не е ударено на пешеходна пътека, а на 2 метра от нея. Георгиев подчерта и че образът на клиентът му е бил допълнително "демонизиран" от медиите. Според Георгиев всекидневно стават катастрофи, в които умират хора. В повечето случаи обаче няма медиен натиск, но в ситуацията със Сапунджиев това не е така, като тези обстоятелства са повлияли на съда. "Имате всички основания да намалите наказанието под 3 години", завърши Георгиев. 

Адвокатите на родителите на Паоло Иван Иванов и Данчо Баев поискаха от върховните съдии да потвърдят присъдата на Апелативния съд в Пловдив. Баев изрично подчерта и припомни на присъстващите в залата, че Сапунджиев има и други провинения и ПТП-та като шофьор. С тези твърдения не се съгласи адвокат Георгиев, според който клиентът му няма други пътно транспортни произшествия, а 7 провинения от категория "обичайни" - такива, каквито имат почти всички шофьори в по-големите градове, за които има глоби от по 20-30-40 лв., разясни адвокатът. Баев извади документи, с които категорично показа на съда, че освен по-леки провинения Сапунджиев има и две ПТП-та.

ВКС трябва да се произнесе по делото в срок от 30 дни. 

Веднага след съдебното заседание майката на Паоло коментира пред журналисти, че се надява ВКС да потвърди присъдата на Апелативния съд в Пловдив, въпреки че и тази присъда не и я удовлетворила. "Нищо не ме удовлетворява. Как може една присъда да ме удовлетвори? Нищо не може да ми върне детето. Просто ще бъда малко по-спокойна за другото си дете."

Майката каза, че досега никога не се е срещала очи в очи със Сапунджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков