Крум Зарков призова ВСС да не се крие, а да си свърши работата

OFFNews 16 май 2023 в 08:35 1381 0

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/архив

Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава, каза Крум Зарков

Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е неочаквано. Има начин да се излезе от ситуацията и той не е ексцентричен – всеки да си свърши работата. Членовете на Висшия съдебен съвет де не се крият, призова правосъдният министър Крум Зарков по Нова тв. 

Този Висш съдебен съвет изкара много противоречив мандат и има възможност да го завърши по друг начин, каза той. 

По думите му дълго бавената реформа в системата е повод за вчерашния скандал в Прокуратурата и Следствието. „Това е резултатът на въпроси, които така и не получиха своя отговор и сега го получават по възможно най-бруталния и грозен начин”, коментира министърът. Той подчерта нуждата подобни обвинения, които бяха направени между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, да бъдат разследвани авторитетно и безпристрастно. 

Зарков коментира и факта, че ръководеното от него Министерство на правосъдието осигури охрана на шефа на НСлС Борислав Сарафов, след като той заяви, че се опасява за живота си: „Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава”. 

„Това, което чухме вчера, е просто потвърждение на това, което казват някои от нас от години. Чухме как се използва конкретно дело – няма значение кое и срещу кого. Чухме как други казват, че това дело имало опит да се прекрати”, заяви правосъдният министър и призова тези практики да спрат. 

Според него главен прокурор не трябва да е нито Иван Гешев, нито заместникът му Борислав Сарафов. Според него след вчерашните пресконференции на двамата, в които си хвърлиха различни обвинения, ръководителят на Националната следствена служба трябва да излезе и да каже, че няма амбиции да става главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки