Конференция STOP HATE SPEECH събира в София прокурори, духовници и представители на ЛГБТИ обществото

Целта на форума е създаване на платформа за обмен на опит и добри практики за навременно противодействие на ксенофобията

OFFNews 01 декември 2022 в 11:07 1386 1

прокуратура

Снимка Архив

Прокуратура

Прокуратурата и Европейската еврейска асоциация организират Международна конференция на тема „STOP HATE SPEECH“, която ще се проведе на 5 и 6 декември 2022 г. в София. В нея са поканени да участват главните прокурори на Румъния Габриела Скутеа, на Литва Нида Грунскене, на Словения Драго Шкета, на германската провинция Северен Рейн Вестфалия Маркус Хартман и др., както и представители на "Евроджъст" и Съвета на Европа.

Събитие от подобен мащаб се провежда за първи път у нас и в него ще участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, граждански активисти, съобщават от държавното обвинение.

Основната цел на форума е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза.

Лектор на събитието ще е фоторепортерът Мариса Рот, носител на наградата „Пулицър“ за отразяването на бунтовете в Лос Анджелис през 1992 г., провокирани от полицейско насилие над чернокож моторист.

Пример за нарастващия риск от престъпленията от омраза в наши дни, свързан с убийството на беззащитен човек заради етническата му принадлежност, ще представи Керен Нол. Тя е една от наследниците на Мирей Нол – 85-годишна французойка от еврейски произход, оцеляла при Холокоста през Втората световна война и убита в дома си в Париж през 2018 г. заради етническата си принадлежност.

Ще се проведе дискусия за защита правата на човека и зачитане на етническата и полова принадлежност, като лектори по темата ще бъдат представители на Българския хелзински комитет, Фондация „Билитис“, активисти за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и други, допълват от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика