Гешев се обадил на един от прокурорите, поискали отстраняването му, за да разбере кой политик го е наредил

OFFNews 21 май 2023 в 11:17 10471 2

t

Снимка OFFNews

.

Главният прокурор Иван Гешев се е обадил на един от прокурорите, внесли във Висшия съдебен съвет предложение за отстраняването му, за да разбере кой политик го е поискал.

Георги Кузманов - един от шестимата членове на Прокурорската колегия към ВСС, внесли предложението, обясни пред бТВ, че не е разговарял с нито един политик по тази тема.

"Това ме пита и г-н Гешев, когато ми се обади – "кой политик ти се обади?" Никой, аз съм избран от колегите си магистрати от страната съм отговорен единствено и само пред тях", обясни Кузманов. 

На 12 май, ден след като номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел заяви, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ще е да внесе искане за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС предложиха Гешев да бъде предсрочно освободен заради тежко нарушение на служебните задължения.

Кузманов обясни, че искането е свързано с това да се изясни дали Гешев е извършил нарушение относно разследването на взрива от 1 май, определен като опит за атентат срещу него.

"Дали има, или няма нарушение, ще реши пленумът", допълни той. На въпрос дали ще гласува за отстраняването на Иван Гешев от поста той отговори, че гласуването е в края на процедурата.

"Не мога да кажа какво ще знам тогава. Едва тогава ще взема своето решение как да гласувам", категоричен е той.

Прокурорът определи като "съвпадение във времето или случайност" факта, че поисканото от шестима членове на ВСС отстраняване на главния прокурор е ден след заявка на ГЕРБ за това.

Той обяви, че не е участвал лично в протеста в защита на Иван Гешев след взрив от 1 май, но защити колегите си, които са се включил.

"Това не беше протест в подкрепа на Гешев, това беше манифест на колегите от страната, които към този момент знаеха, че е било заплашено семейството на г-н Гешев, че той е пътувал с децата си и с жена си. За мен личен проблем е, че той не намери време три дни да излезе и да каже: "Семейството ми не е било в опасност, бях сам в колата", обясни прокурорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

21.05 2023 в 21:11

Съвпадение след съвпадение

1241

1

БотоксПутю

21.05 2023 в 14:57

Както разбирам, Гешев е бил образцов гл. прокурор до момента на взрива на кьор фишека?