Георги Кузманов от ВСС: С избора на Сарафов поправихме грешката с Гешев

OFFNews 25 юни 2023 в 14:06 3281 5

Георги Кузманов

Снимка БГНЕС

Георги Кузманов, ВСС

С избора на Сарафов поправихме една своя грешка, която бяхме допуснали допуснали с избирането на Гешев. Във времето той промени своя начин на работа, своите действия, каза по Euronews Bulgaria Георги Кузманов – член на Прокурорската колегия на ВСС.

За мен лично, беше най-обидно тогава, когато той употреби прокурорите за свои лични цели след взрива около своя личен автомобил и ги остави да бъдат в заблуда, че неговото семейство е било в автомобила му по време на взрива и това мотивира колегите да излязат с манифест в подкрепа на магистрата, който е бил атакуван. Тогава разбрах, че всяка капка е прелята. А като чух как Гешев говори на брифинга си, когато демонстративно скъса оставка, и как нарича политиците „политически боклук“, което е недопустимо за тона на един главен прокурор, реших, че окончателно трябва да се разделим с него, коментира Кузманов и подчерта, че с Иван Гешев има "чисто колегиални отношения".

По думите му властта, която е получил бившият главен прокурор, не му е повлияла добре.

"След първата година особено, той започна да допуска, според нас магистратите, не толкова правилни действия. Спря да контактува с членовете на ВСС", каза Кузманов.

На въпрос защо е подкрепил избирането на Гешев за главен прокурор, магистратът отговори, че Гешев е бил единственият кандидат, който приел номинация за поста. Липсата на други кандидатури тогава Кузманов обясни с атаката на НПО-та и припомни критиките към Гешев по процеса с бившата кметица на район "Младост" в София Десислава Иванчева, която беше окончателно осъдена от ВКС на 6 години затвор.

Според Кузманов изборът на Борислав Сарафов бил изцяло съобразен с действащия закон, който е създаден от
политиците.

"А той казва, че когато бъде прекратен мандатът на административен ръководител, се избира някой от неговите
заместници по старшинство“, коментира магистратът.

Кузманов каза още, че няма представа къде се намира „Осемте джуджета“. "Г-н Сарафов е бил поканен в този ресторант от г-н Гешев, това знам от него. Това, че се е поздравил с колега, с който е говорил преди това – не виждам нищо ненормално", уточни той.

Прокурорът от ВСС увери, че никога не съм се притеснявал от записи с Иван Гешев.

„Когато ми се обади и ме пита защо го правите това, аз му казах, че има основания за неговото премахване и че, ако съм на неговото място, ще си подам оставката“, каза Кузманов.

Той заяви, че няма представа да има политическо влияние във ВСС и не е получавал обаждания от никой политик.

„Аз съм много разочарован от Иван Гешев, като личност дори, не само като главен прокурор“, подчерта прокурорът от ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2500

5

Козон

26.06 2023 в 02:56

На тоя бих му дал пет години строг тъмничен затвор само по снимка, без обвинение. Той ще знае защо.

4038

4

Moirae

25.06 2023 в 16:47

Какво излиза ? Магистрати, които са направили "грешка" за десетки милиарди пари в корупция, днес ни обясняват от същия държавен пост, как си поправяли грешката. А парите? A отговорността? А новата грешка? Колко много сме назад с материала, преди да можем да си пазим парите.

1236

3

БотоксПутю

25.06 2023 в 16:17

Сякаш са правени по един калъп тези тъпанари.

4038

2

Moirae

25.06 2023 в 15:43

Точните хора са на точните места за точните услуги на конкретни лица. Нищо общо с работа в полза на обществото и върховенството на правото.

318

1

Valioka

25.06 2023 в 14:52

Съжалявам наистина, но ние не сме мръднали и на грам от тежкото руско наследство, което имаме... То бива наглост и дебелокожите, но такова нахалство просто няма аналог...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки