Две служителки на областна дирекция по храните с повдигнати обвинения заради подкупи

OFFNews 01 януари 1970 в 02:00 665 0

Срещу 34-годишната Н.Ч. - инспектор в Областната дирекция по безопасност на храните-Пловдив, и 57-годишната Ж.В. - главен инспектор в същата институция, отдел "Контрол на храните", са повдигнати обвинения за това, че в периода от януари 2020 г. – до май 2020 г. в с.Белозем, с.Чоба и с.Тюркмен, са поискали и получили 10 пъти от работници и управители на търговски дружества за търговия с хранителни продукти от 50 до 100 лв., за да не изпълнят служебните си ангажименти.

Обвиняемите обещали да не съставят актове за установяване на административни нарушения по Закона за храните, констатирани при извършени от тях проверки. Двете са обвинени, че деянията са извършени чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното им положение.

Н.Ч. и Ж.В. са с обвинения, че са взели 1600 лв., като са насочили собствениците на шест търговски обекта на територията на Раковски, с. Белозем и с. Болярино, обл. Пловдив, към трето лице, за да им изготви Система за управление и безопасността на храните, а после са получили от това трето лице част от заплатената за услугата сума.

Двете обвиняеми са признали престъпните си деяния. Всички изнудвани от тях са били разпитани в хода на досъдебното производство пред съдия.

Спрямо всяка една от обвиняемите е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3000 лв. За този вид престъпления се предвижда затвор от 3 до 15 г., глоба от 25 000 лв., конфискация на част или цялото имущество на виновния и лишаване от права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки