Двама от 'Шейховете' осъдиха прокуратурата за 100 000 лв.

Полицейската операция срещу кражбата на бензин бе огласена от тогавашния шеф на МВР Цветан Цветанов, а делото е едно от първите на спецсъда

OFFNews 01 април 2022 в 11:21 3243 0

Прокуратурата е осъдена да плати 100 000 лв. обезщетение на двама от оправданите в процеса покрай полицейската акция "Шейховете" за кражба на бензин от "Лукойл Нефтохим Бургас" от 2010 г. При нея бяха арестувани и пратени на съд служители на МВР, съобщи "Лекс".

Това е едно от първите значими дела на Специализираната прокуратура, което стигна до спецсъда през 2012 г. Десет години по-късно обаче държавното обвинение е осъдено от Софийския апелативен съд да плати 50 000 лв. обезщетение на полицая Георги Богданов и 60 000 лв. на бившия му колега Димитър Стойчев. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Двамата заведоха искове за по 120 000 лв. за неимуществени вреди от незаконните обвинения срещу тях, че са били част от организирана престъпна група за кражба на тонове гориво, които след това били пласирани на специална бензиностанция.

Акцията бе огласена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, а 2 г. по-късно разследването бе поето от спецпрокуратурата, която се споразумя за различни наказания с повечето участници в групата. Вината си не признаха полицаите Стойчев, Богданов и Валентин Станев. По-късно и тримата бяха оправдани, а делото приключи през 2014 г.

Стойчев и Богданов са уволнени от МВР заради повдигнатите обвинения през 2010 г. Две години по-късно Върховният административен съд отмени уволненията им, но в момента в полицията работи само Богданов.

САП посочва, че Стойчев е бил задържан близо 6 месеца, след което е бил година под домашен арест. С най-тежка мярка за неотклонение за два месеца е бил и Богданов, после 2 г. е бил под домашен арест.

Двамата пишат в жалбите си, че заради делото са останали без възможност да работят и да обслужват кредитите си, заради което се наложило да продадат колите си, а непълнолетният син на Стойчев започнал работа, за да помага за издръжката на семейството.

Двамата били емоционално разтърсени заради широкото медийно отразяване на процеса, споменаването на имената им и снимките с белезници.

Съпругата на Богданов разказва пред съда, че къщата им била претърсена публично от доскорошни колеги на мъжа ѝ. Той се притеснявал и дали ще може да се защити, защото бургаски адвокати му казали, че ако с колегата му не се признаят за виновни, ще бъдат осъдени, независимо дали имат вина.

Показания е дала и сестра му, която също е полицай, и e свидетелствала, че подигравките към него от колеги продължили и след като се върнал на работа. Някои още се обръщали към него с „шейха“ и затова избягвал да общува с тях.

"Неминуемо злепоставянето им в очите на колеги и въобще в социалните и обществени среди с етикет на криминално проявени лица, които до този момент са били съблюдавали за спазване на закона, е източник на специфични, много по-силни по интензитет неимуществени вреди", подчертава съдът, за да оцени, че присъдените от първата инстанция обезщетения са справедливи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки