Договорът на Ненчев с Полша за изтребителите е катастрофа, каза президентът

Според Радев Цветанов не разбира нищо от изтребители, а от апартаменти

OFFNews 04 юли 2017 в 10:52 12269 27

Договорът на Ненчев с Полша за изтребителите е катастрофа, каза президентът

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев катастрофира в договора с Полша за интегрирана логистична поддръжка на изтребителите. Това коментира президентът Румен Радев, който днес се яви като свидетел по делото срещу ексминистъра, който е обвинен, че от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г. не бил изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на Военновъздушните сили (ВВС).

Радев дава показания пред съда, тъй като по това време беше командир на ВВС.

Винаги съм твърдял три неща към министър Николай Ненчев в много документи: Първо незабавен договор с РСК МиГ за спасяване на нашата изтребителна авиация, така, че да не останем на земята. Второ – в средносрочен план търсене на възможности за диверсификация на доставки и услуги с Полша. Трето в стратегически план – доставка на нов самолет, каза Радев, цитиран от БГНЕС.

„Първото условие министър Ненчев не изпълни, второто също. Министър Ненчев се провали с Полша, успя да издейства само един договор за ремонт на шест двигателя. Но големият договор за интегрирана логистична поддръжка, който той трябваше да сключи и за който го предупреждавах, че ще бъде дълъг и труден, може би невъзможен, министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Това е неговата одисея, той катастрофира с Полша, а в същото време отряза доставките от Русия. И накрая – авиацията изпадна в пълен колабс“, каза още президентът.

По думите му самолетите в момента летят, благодарение на усилията на инженерния състав на ВВС, който е извършил удължаване на ресурса на агрегатите на самолетите, "което противоречи на всички технически и технологични норми". По думите му рискът и отговорността се носи от инженерите на ВВС. 

За срещата си с премиера Бойко Борисов президентът Радев коментира: „Говорихме как да предотвратим войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват. Виждате как някои твърдения, декларации и действия на г-н Борисов все по-често си противоречат с тези на г-н Цветанов. Оценявам усилията на г-н Борисов – това е държавнически подход“, каза Радев. За създадената парламентарна комисия за избора на изтребител Радев посочи, че „това е опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политически въздействия. Този парламент не произвежда закони, а политически скандали“, заяви президентът. „Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между г-н Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот. Някой друг му задава курса“ допълни Румен Радев. Заседанието на 8-ми състав на СГС се гледа при затворени врати заради класифицирана информация, която се съдържа в отговорите пред съда на свидетеля Румен Радев в качеството си на свидетел е и Димитър Стоянов. В залата са бившият министър на отбраната Николай Ненчев и неговите трима адвокати - Радан Кънев, Менко Менков и Петър Божков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

26

Denis Rizanov

04.07 2017 в 15:30

И Денис няма абсолютно никакво намерение да ти показва дали е "рязан" където и да било нищо, че ти така болезнено си се фиксирала върху това.
Не знам защо си мислите, че така сте язвителни. Странно.
За протокола е все едно дали кухата ти лейка е в женски, среден, мъжки род.

25665

24

Victimized

04.07 2017 в 14:19

"
991
19
Севтопол
04.07 2017 в 13:19
Като сте много, що не ходите да гласувате, че да дойде който трябва на власт и белким тая държава тръгне в правилната посока..."

Правилно си се ориентирал, тези къмто 47% дето не са намерили техни представители в листите, реално са прогресивната част от държавата. И когато му дойде времето те ще изкажат своя глас, тогава не ви знам вие къде мислите да се скриете...
А генерала е наврял ЦвъкЦвък където му е мястото, отделно много добре е усетил разпада на бизнес партия ГЕРБ, понеже на бойко депутатите , че и министрите си действат еднолично, лобират на парче, за по някой друг долар под масата.... По F-16-те ще ги познаете

42249

21

Denis Rizanov

04.07 2017 в 13:28

Денис,честно казано този спор не ме кефи...

Добре, Ред, затваряме страницата.
Обаче да знаеш, че аз бездарните безполови треторазредни сексуални дегенерати ги надушвам като акула кръв в океана.

42249

20

Denis Rizanov

04.07 2017 в 13:26

Т.е. сайдисаният, в прав тескст признаваш, че тия дето сте си "избрали" властта сте същите продажни коври като самите управляващи?
Найс. Добро начало. Ако избесите малко от жадните за власт седерасчуги можем и да продължим разговора.
:)

12001

19

Севтопол

04.07 2017 в 13:19

Като сте много, що не ходите да гласувате, че да дойде който трябва на власт и белким тая държава тръгне в правилната посока...
 
X

Подкастът на OFFNews