До седем дни става ясно ще има ли фалит на КТБ, защитата обжалва в Страсбург

Казусът ще бъде отнесен към европейските съдилища

Ива Оприкова 15 април 2015 в 14:26 5226 1

Снимка Булфото

До седем дни Софийски градски съд трябва да се произнесе с определение да бъде ли открита процедура за обявяване на КТБ в несъстоятелност. Решението влиза в сила, независимо от това дали някоя от страните ще го обжалва.

След края на съдебното заседание днес защитата на банкера Цветан Василев бе категорична, че очаква съдебното определение и ще отнесе казуса с банката в европейските съдилища. При обявяване на банката в несъстоятелност най-рано след година и два месеца ще започне осребряването на активите и разплащането с кредиторите на КТБ, коментираха  още юристите извън съдебната зала.

Делото за обявяване в несъстоятелност се проведе при закрити врати. То беше "засекретено" по молба на временните синдици в КТБ и Фонда за гарантиране на влогове. Съдията по делото Иво Дачев обясни пред журналисти, че по негово мнение при съгласие на страните няма да има процесуална пречка съдебното заседание да бъде открито. Адвокатите на "Бромак" дори подадоха искане за публичност на процеса. В крайна сметка съдът се съобрази с искането на КТБ и Фонда за гарантиране на влогове.

Призовани за съдебното заседанието днес пред СГС бяха назначените временни синдици в КТБ, акционерите "Бромак" и "Бългериан акуизишън къмпани", Софийската градска прокуратура, БНБ, както и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

Акционерите в закритата банка поискаха нови експертизи, които да установят фактическото състояние в банката, но магистратите отхвърлиха искането с мотивите, че Върховният административен съд вече се е произнесъл по случая.

"Поискахме нова експертиза за КТБ, която да бъде извършена от Федерацията на европейските социалисти. Тази практика е позната в редица европейски страни, в които са съществували подобни проблеми, но съдът отхвърли молбата ни. В крайна сметка съдебната зала  е мястото да се чуе независима международна експертиза дали банката е била в това  критично състояние, което е констатирано от БНБ. Ако такава липсва, актът на БНБ е абсолютно извън закона. Това, което задължително ще се случи, е по въпроса имала ли е банката възможност да извършва плащания и от коя дата е следвало да се осъществи специалният надзор, от коя дата е изпаднала или въобще не е изпадала в неплатежоспособност, ще бъде отнесен към европейските съдилища", коментира пред журналисти адвокат Менко Менков.

"Представени бяха недопустими по характер процесуални искания от страна на представителите на акционерите - "Бромак" и "Бългериън Акуизишън Къмпани". Бяха взети становища по тях. Съдът даде ход по делото по несъстоятелност на банката и ще се произнесе в срок. Очакваме в най-скоро време да има определение и КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Съгласно закона, след като съдът излезе с определение фондът за гарантиране на влогове ще назначи синдици", посочи след заседанието главният юрист на БНБ Нина Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!