До месец съдът решава колко струва клеветата на Сидеров

Владислава Тричкова 16 юни 2015 в 15:16 2855 3

До месец Софийският апелативен съд (САС) ще се произнесе по делото за клевета срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той беше даден на съд от премиера Бойко Борисов, като общият размер на иска е 200 хил. лв.

На днешното съдебно заседание съдебният състав не прие новите доказателствени искания, направени от защитата на Сидеров. Съдът ще трябва да се произнесе на базата на доказателтвата, събрани на първа инстанция.  

Припомняме, че на първа инстанция съдът осъди Сидеров да заплати на премиера 180 000 лв. Софийският градски съд (СГС) е постановил по 50 000 лв. за това, че лидерът на "Атака" е казал, че Борисов е "покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки", както и заради твърдението му, че Борисов "е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за наркотрафик".

Съдът е присъдил и по 40 000 лв. за твърдението, че Борисов "е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от контрабанда", както и за твърдение, че в резултат на всички тези престъпни дейности Борисов "е получил "поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява".

Две са делата водени от Борисов срещу Сидеров, като между двете има връзка, обясни пред журналисти адвокатът на лидера на "Атака". Освен делото за 4-те клевети, където депутатът е осъден на 180 000, СГС е постановил още една присъда, по друго дело, но на същата тема, на обща стойност 50 000 лв. - 25 000 лв. за друга клевета на Сидеров към Борисов отново направена по време на интервюто за вестник "Монитор" на 7 юни 2013 година. В него Сидеров твърди, че Борисов изнасял зад граница пари със самолет на Авиоотряд 28. По време на изказването обаче името на Борисов не е споменавано, категоричен е адвокатът на ответника. 

Защитникът обясни и че като се съберат присъдите, постановени от двата състава на първоинстанционния съд, се получава сума в размер на 205 000 лв. за общо пет клевети. "От 99 на 100 в българската съдебна практика няма присъдено обезщетение за едно интервю в размер на 205 000 лв."

По време на съдебното заседание днес защитата на Сидеров многократно повтори, че съдът е направил грешка, свързана с жалба на Борисов. Пред журналисти адвокатът обясни, че е подал жалба, за която се дължи такса. Въпросната такса обаче не е внесена в определения срок и по закон жалбата следва да бъде върната. Това обаче не е направено, а на Борисов са дали втори срок, по време на който вече е внесена въпросната такса. "Съдът няма право да дава втори срок", допълни юристът, според който това донякъде е свързано и с личността на ищеца, но и с компетентността на съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews