Делото за КТБ тръгва на 13 декември в спецсъда

OFFNews 08 ноември 2017 в 12:31 11292 2

Делото за КТБ тръгва на 13 декември в спецсъда

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде разгледано в открито заседание на Специализирания наказателен съд на 13 декември.

Още в края на месец юли на случаен принцип делото КТБ беше разпределено на съдийката Виржиния Петрова.

Освен банкерът Цветан Василев за КТБ подсъдими са още 17 души. Това са Александър Панталеев - изпълнителен директор на КТБ, Илиан Зафиров - изпълнителен директор на КТБ, Георги Христов - изпълнителен директор на КТБ, Георги Зяпков -ръководител на управление "Кредитиране" в КТБ, Елка Стойкова - главен експерт в дирекция "Анализ и обработка на кредитни сделки", Елена Инджева, Рангел Стойчев - член на Съвета на директорите на КТБ, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова  - бивш началник на вътрешния одит на КТБ, Маргарита Голева - одитор от "Кей Пи Ем Джи" (KPMG), Красимир Хаджидинев - външен одитор от "Кей Пи Ем Джи" (KPMG), Маргарита Петрова - главен касиер на банката, Мария Димова - главен счетоводител на КТБ, Борислава Тренева-Кючукова - заместник главен счетоводител, Цветан Гунев - подуправител на БНБ, Румен Симеонов - подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор", Славияна Данаилова-Велева - ръководител на екипа в дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в "Банков надзор" на БНБ.

Василев е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, за което са предвидени до 15 години затвор. 

Той е обвинен и в 49 други престъпления, които са извършени повече от веднъж. Става въпрос основно за длъжностни присвоявания в особено големи размери, които са особено тежък случай. Те са извършени в съучастие, а ролята на Василев е била като подбудител и помагач. 

По делото са разпитани над 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Обвинителният акт, който във всичките му копия е над 210 000 страници, беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

2

Jinx

09.11 2017 в 20:13

Най-накрая. От толкова време чакама тая блага вест.

12860

1

newfoundland

08.11 2017 в 19:52

То Василев го няма, милиардите ги няма, айде поне нека делото да тръгне най-накрая!