Даниела Талева: Иска ми се да се чувствам независима

OFFNews 23 ноември 2023 в 12:01 1185 1

Талева

Снимка БГНЕС

Даниела Талева

Иска ми се да ми бъдат осигурени такива условия, които да ми дадат възможност да се чувствам независима от лицето, което ще разследвам - и. ф. главен прокурор. В битов план не знам как ще стоят нещата. Toва обяви пред Висшия съдебен съвет първият ad hoc прокурор Даниела Талева, която бе избрана да разследва ръководителя на държавното обвинение и заместниците му.

Талева и шефът на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова, при която пристигат сигналите, поискаха да бъдат изслушани от кадровиците, за да се изчистят неяснотите около новата длъжност. 

Талева обясни, че още не е ясно по коя система ще работи като отбеляза, че ако трябва да използва системата на прокуратурата, това би довело до факта всички да са наясно как върви разследването по конкретна преписка или досъдебно производство срещу главния прокурор или неговите заместници.

"Не съм встъпила в длъжността, продължавам да бъда съдия в СГС и единствената причина е, че се възползвам от едномесечния срок, който законът ми дава, използвам го да си допиша делата, които са приключили с краен акт", посочи Даниела Талева с уточнението, че ще се вмести в едномесечния срок.

На въпроса какви административни служители счита, че ще бъдат необходими тя отговори: "Реално няма как да знам от каква точно администрация ще имам нужда, тъй като съм работила като съдия в СГС, т.е. нямам представа как стоят нещата във ВКС".

Все пак уточни, ще бъдат нужни отделен деловодител, както и служител в секретното деловодство.

Жребият, след който Даниела Талева бе избрана, бе изтеглен на 7 юли. Тя бе излъчена измежду 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

Първата преписка е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния зам. главен прокурор и сегашен и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов заради имотни сделки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки