Данъчните затварят заведения, съдът ги отваря

OFFNews - Бургас 21 август 2017 в 17:14 22704 2

Крути мерки срещу неплащане на задължения и неиздаване на касови бележки въведоха данъчните от тази година. При първо нарушение, мярката се налага за 10 дни, при повторно – за месец.

Последният „удар“ на служителите на НАП - Бургас е в Приморско, където през уикенда, запечатват пет от най-популярните заведения. До тази мярка се стига, след като от обектите, които са натрупали сериозни просрочени задължения, отказват да предадат наличните средства от касите, пояснява говорителят на бургаската дирекция Христо Узунов. По Южното Черноморие от началото на месец юни са извършени близо 3000 проверки:

От началото на лятото, по Южното Черноморие са запечатани повече от 20 обекта за работа без фискално устройство. Други 10 – за повторно неиздаване на касови бележки. Самата мярка по запечатване на търговски обект, от началото на лятото е наложена над 100 пъти“, коментира Узунов.

Данъчните подчертават, че при всяка такава акция, поведението на търговците по отношение издаването на касови бележки, се променя. Тоест – бизнесмените излизат от сивия сектор. Отчитат и по-малко нарушения спрямо миналата година.

Проблемът, според държавата, в лицето на вицепремиера Валери Симеонов, е че съдът отменя актовете, които НАП налага на тези търговци и запечатването на обектите. Преди седмица, в Бургас, той коментира:

89 запечатани заведения (към миналата седмица – б.а.) от НАП, бургаският административен съд, под ръководството на Панайот Генков, в работата на съставите, които са отхвърилили актовете, всичките са отхвърлени, с изключение на девет. Деветте не са отхвърлени, защото тогава дежурен е бил съдия Енчев. Само при него, актовете всичките са потвърдени“, коментира Валери Симеонов.

Не на това мнение са от Административния съд в Бургас. В своя позиция посочват, че в периода до 11 август, не е отменен нито един такъв акт, а делата, образувани по жалби, към същата дата, тепърва са насрочени. Има отменени единствено предварително изпълнение на тези заповеди (ПАМ), тоест – запечатването на обекта, преди да е актът да е влязъл в сила.

Именно това е и проблемът, според юристи. Адвокати посочват случаи, в които са затваряни хотели, още докато в тях има настанени клиенти. А от съда припомнят, че „според чл. 60 от АПК разпореждане за предварително изпълнение на административния акт се включва, когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите и да се защитят особено важни държавни или обществени интереси и при опасност, че може да бъде осуетено изпълнението на акта, или от закъснението може да последва значителна или трудно поправима вреда. Това означава,че тази мярка трябва сериозно да е мотивирана от административния орган и не може с едни и същи мотиви да се подхожда към всеки отделен случай“.

Адвокатите посочват, че са затваряни и не само големи нарушители – има случаи със семейни хотели, павилиони за закуски… Нещо повече. Някои от търговците, прескочили закона, искат по-бързо да им бъдат издадени актовете, за да ги платят и да си продължат работата. Но, за сметка на това, обектът им е запечатван. Например – прави се проверка, намират се нарушения, издава се констативен протокол и два часа по-късно го запечатват. А едва след няколко дни търговецът се призовава, за да му се издаде акта.

Ето и един конкретен случай: на 20 юли е проверена къща за гости, с 10 стаи, в с. Равда, общ. Несебър. Между парите, които са били в касата и тези, които са отчетени, имало разлика 75.30 лв. Тоест – имало е неотразени приходи. Заради това нарушение, със заповед от 21 юли, НАП запечатва хотела с гостите за 10 дни. В свое решение, от 25 юли, административният съд отменя това предварително изпълнение. Магистратите посочват, че то е извършено поради няколко мотива – да се предотвратят подобни нарушения, да се защити държавния бюджет, да се осуети изпълнението на акта и „да последват значителни или трудно поправими вреди за бюджета“.

Според съда, първата опасност не е предвидена в закона, конкретно - в цитирания от данъчните като мотив АПК (чл. 60, ал. 1). Магистратите посочват, че останалите предпоставки наистина са засегнати в текста, но липсват фактически основания, както и мотиви, за налагането на подобна мярка. Нещо повече – съдът смята, че бланкетното изписване на текста в закона, не е мотив. Според магистратите, в преписката липсва Акт за установяване на административно нарушение (АУАН). На търговеца е указано да се яви четири дни по-късно (на 25.07), за да го получи. Административният съд е категоричен, че това е процесуално нарушение, от една страна, лишава и бизнесменът, от друга, от възможността да заплати глобата и мярката по запечатване на обекта да не бъде приложена.

С подобни и близки мотиви, магистратите са отменили и други мерки, довели до запечатване на обекти. Разбира се, има и сериозни нарушения. В Несебър, например, е хванат нарушител, който е продал дюнер на данъчен служител без да му издаде касов бон. Но обектът му е запечатан и заради причината, че дължи над 15 000 лв. на данъчните. Докато методите, обаче, не бъдат прецизирани, подобни случаи на „отваряне“ и „затваряне“ на обекти, ще продължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11568

2

PetarD

22.08 2017 в 17:25

"Но обектът му е запечатан и заради причината, че дължи над 15 000 лв. на данъчните."
Що не ги тикате в затвора такива?
В най-мощната държа, неплащането на данъци е едно най-страшните престъпления.
 
X

Подкастът на OFFNews