Член на бюрото за СРС контактувал с подсъдими магистрати

OFFNews 24 юли 2017 в 09:33 14005 0

Член на бюрото за СРС контактувал с подсъдими магистрати

Прокуратурата поиска от председателя на ДАНС да отнеме допуска до класифицирана информация на член от Бюрото за контрол на СРС. 

В съобщение от държавното обвинение се посочва, че от ДАНС е постъпил сигнал в края на месец май за това, че човек от бюрото нарушил служебните си задължения и по случая е образувана преписка.

Съгласно Закона за СРС, Националното бюро уведомява гражданите, когато спрямо тях са били използвани неправомерно специални разузнавателни средства, припомнят от прокуратурата. Всеки гражданин може за подаде заявление за проверка и да бъде уведомен за резултата от нея. Именно при осъществяването на тази дейност са установени случаи, при които член на бюрото е контактувал подателите на заявления, включително обвиняеми и подсъдими лица. Той ги съветвал какво да пишат в заявленията, а дори и лично изготвял такива заявления или нареждал това на служител от администрацията на Бюрото.

Установено е, че обвиняем магистрат провел лична среща в заведение с въпросния член на НБКСРС, непосредствено след което посетил сградата на Бюрото, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред /по указание на члена на националното бюро то било изготвено от административния секретар на НБКСРС, в служебния ѝ кабинет и на служебния ѝ компютър. 

При друг случай заявление от подсъдим, с когото членът на Бюрото е в близки отношения, е изготвено и входирано по същия начин /на служебния компютър на административния секретар. Същият член на Бюрото е провеждал разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях.

При друг случай обвиняем магистрат бил заведен в НБКСРС лично от този член, за да подаде заявление.

Съгласно разпоредбите на ЗЗКИ, разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на лице, което е „надеждно” от гледна точка на сигурността, припомнят от прокуратурата. Описаните случаи, установени при проверките на ДАНС, сочат на нарушения на „установения обществен ред” /по смисъла на ЗЗКИ/ от страна на този член на НБКСРС и представляват основание за „ненадежност” от гледна точка на сигурността и опазване на тайната.

По тази причина, наблюдаващият прокурор е предложил на председателя на ДАНС да предприеме действия по преценка и произнасяне относно надеждността на този член на НБКСРС, с оглед разпоредбите на ЗЗКИ – преценка за отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация. Наличието на такова разрешение е изискване за заемане на длъжността член на Националното бюро, а липсата му е предпоставка за предсрочно прекратяване на мандата от Народното събрание.

Бюрото се ръководи от председател и зам.-председател. Това са бившият следовател Бойко Рашков и Георги Гатев - член на първия постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС).

Членове на съвета са: Илия Ганев - бивш главен лесничей в горско стопанство „Беглика“, началник на пожарната в Пещера и в последствие член на Държавната комисия по сигурността на информацията; Огнян Атанасов - кадър на спортната академия, работил в оперативно издирване при МВР, бил е и главен мениджър по сигурността в "Терем" и директор на Дирекция "Информация и анализ" в Народното събрание; Огнян Стоичков - бивш депутат от "Атака", магистър по право.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки