Бивш шеф в ДАНС осъди прокуратурата

OFFNews 15 февруари 2023 в 10:39 2498 0

служба

Снимка Архив

Обезщетение

Бившият шеф на дирекция "Финансова сигурност" в ДАНС Мирослав Маринов осъди прокуратурата и тя ще трябва да му плати обезщетение от 20 000 лв. за обвинението, че е изнасял чувствителна информация срещу заплащане, съобщи "Лекс".

Маринов беше окончателно оправдан преди 3 г., но тъй като делото беше секретно, решенията не бяха публикувани.

Обвинението срещу него беше, че е изнесъл 11 документа, които са държавна тайна, и давал копия от тях на бивш доброволен сътрудник. Той пък така доказвал на фирми, че са разработвани от службите и ги карал да си плащат, за да си нямат проблеми. Бившият сътрудник бил свидетел по делото, а за него се разбра само, че е помагал на службите до март 2015 г. Но заради "загуба на оперативни позиции" бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, без да бъде уведомен.

През март 2018 г. прокуратурата съобщи, че на първа инстанция Маринов е осъден условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и заяви, че ще обжалва и ще иска по-сурово ефективно наказание. Апелативният съд отменя присъдата, а ВКС го оправдава напълно две години по-късно.

Маринов завежда иск за 200 000 лв. срещу държавното обвинение, тъй като отключил тежки заболявания, след като бил задържан. Той е останал в ареста 6 месеца, преди мярката му за неотклонение да бъде изменена първо в домашен арест, а след това в гаранция. 

Решението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша