Антикорупционните законопроекти заобикалят реформата в прокуратурата, смята Панов

OFFNews 08 септември 2017 в 13:00 6404 0

Антикорупционните законопроекти заобикалят реформата в прокуратурата, смята Панов

Законопроектите и на ГЕРБ, и на БСП за създаването на нов антикорупционен орган, който да е безконтролен и с дублиращи функции, заобикалят основната тема - реформата на прокуратурата. Това становище изрази председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който днес проведе среща с ръководството на парламентарната група на БСП.

„Основният въпрос, който трябва да се постави е, че и сега има институции, които са компетентни за разследвания на корупционни действия, извършват аналитични функции и имат достатъчен експертен потенциал, но защо не го правят? С какво ще се промени всичко в страната на тема корупция със създаването на още един такъв орган?", попита Панов.

Според него няма пречка президентът да назначава шефа на новия антикорупционен орган. "Той е равно отдалечен от всички власти и органът, който се опитва да бъде създаден ще разследва включително представители на парламента“, обясни Панов, цитиран от "Фокус".

„Едно е отговорността да се поеме от един колективен орган, друго е да се поеме еднолично от някой, който ще носи отговорност и за това, което е предложил като назначение“, коментира още Панов. Според него погледнато отстрани темата кой ще назначава този орган и за БСП, и за ГЕРБ изглежда като борба за още един властови ресурс в държавата.

„Същото е мнението ми спрямо законопроекта на ГЕРБ. Ако дебатът се води на тема кой ще назначава директора на тази служба, дали ще има разследващи или неразследващи функции, това е второстепенен дебат“, посочи председателят на ВКС. „За създаването на нова институция - никой не отговаря на въпроса колко ще струва това на данъкоплатеца“, каза още той.

След срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че с Панов били на едно мнение по отношение на назначаването на председателя на антикорупционния орган и за това той да има разследващи функции.

„Оставаме на различни позиции по отношение на прокуратурата. Г-н Панов смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа и тя да обхваща и промяна в прокуратурата, което минава през промяна на Конституцията“, обясни тя и допълни, че БСП не споделя това мнение.

„Имаме политическо решение да не се отваря темата, да не се променя Конституцията“, заяви Корнелия Нинова.

Тя смята, че предложенията на БСП не са насочени към дублиране, а напротив - дава нещо ново. Тя коментира критиката на Панов, че вливането на действащите към момента няколко институции в бъдещия антикорупционен орган, може да се окаже неефективно.

„Тези органи досега се занимават със събиране на информация, но не правят разследване“, обясни тя. „Лозан Панов предложи да направим анализ защо сегашните органи, които имат отношение към корупцията, не работят. Представихме позицията си, че не всички трябва да бъдат поставяни под един знаменател, някои имат по-добри резултати, други - не“, обясни Корнелия Нинова.

На въпрос как ще коментира определението на Лозан Панов, че създаването на антикорупционен орган изглежда като борба за власт между БСП и ГЕРБ тя посочи: „Съвсем директно и много искрено заявих, че не споделяме такова мнение. Той дори каза, че се прави заради предстоящия доклад“. „Ако управляващите искат преди доклада да демонстрират, че вършат нещо, то това не може да бъде аргумент за опозицията, аргументите ни са принципни“, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков