Адвокат Марин Марковски: Глобите за отказ да се носи маска ще паднат в съда

По закон предпазните средства се осигуряват от държавния или общинския бюджет

OFFNews 26 октомври 2020 в 10:12 8303 0

Глобите за отказ да се носят маски ще паднат в съда, защото според Закона за здравеопазването те трябва да бъдат осигурени от държавния или общински бюджет. Това категорично мнение заяви адвокат Марин Марковски пред Нова тв.

Той обясни, че в закона ясно е записано, че когато има епидемична вълна, какъвто е случаят с коронавируса, министърът на здравеопазването може да обяви временни противоепидемични мерки със заповед. В определянето на тези мерки в конкретния случай става дума за задължително носене на предпазни средства, каквито са маските. Според закона средствата за тези предпазни мерки се дават от държавния или общинските бюджети. 

"Противоепидемичните мерки не са само да си качиш тази маска на ушите, но и дали я имаш. Смисълът на закона е хората да бъдат максимално облекчени, за да бъдат предпазени от заразите и инфекциите", посочи адвокатът и допълни, че има конституционна норма, според която държавата се грижи да живота и здравето на хората. 

"Знам, че ще попадне във финансовите водовъртежи и водопади. По конституция обаче по-важни са животът и здравето на хората", допълни Марковски. Той бе категоричен, че обжалването на глобите да неносене на маски ще постави съдията "в небрано лозе - от една страна, какво ще кажат отгоре, от другата е законът". Но по закон съдът трябва да отмени този акт.

Адвокат Марковски направи уточнението, че не е срещу маските. Те трябва да се слагат, защото маската, хигиената и отстоянието са гаранция за предпазването на хората. 

Той посочи, че по закон маските трябва да бъдат закупени, да ги има в поликлиниките и да бъдат раздавани на гражданите например всеки месец. На въпрос дали няма да се образуват опашки адвокатът коментира: "При комунизма имаше опашки за банани, сега какво да правят хората". Той даде практически съвет да се започне от пенсионерите, защото те са най-бедната прослойка на обществото. 

На въпрос дали трябва да се промени законът или да се изпълнява в сегашния му вид Марковски бе категоричен - да се изпълнява. Според него трябва да има наказателен текст - който по време на пандемия продава материали и средства, многократно надвишаващи тяхната себестойност, да носи наказателна отговорност за спекула.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков