5 години затвор за общински съветник от 'Атака' заради лихварство

OFFNews 09 март 2018 в 16:10 7844 0

Върховният касационен съд постанови ефективна присъда от 5 години затвор и глоба от 5000 лв. на общински съветник от "Атака" в Силистра заради лихварство. 

Живко Димов е признат за виновен в това, че в периода 1998–2009 г. в гр. Силистра, без съответното разрешение, е извършвал банкови сделки, за които се изисква такова по закон. 

Димов е предоставял парични заеми на различни лица, обезпечени с ипотеки на недвижими имоти, записи на заповеди или залози на вещи, срещу получаване на лихви и задължения за връщането им. От незаконната дейност общинският съветник е получил значителни неправомерни доходи в размер на 106 496 лв., се казва още в решението на съда.

Върховният касационен съд отказва да намали наказанието на Живко Димов с мотива, че той трябва да е блестящ пример за гражданско съзнание за семейството си и за своите съграждани. Магистратите уточняват, че при отмерения минимален размер на наказанието "лишаване от свобода" всякакво по-нататъшно намаляване би било проява на неоправдано снизхождение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков